Nasterea poate fi una dintre cele mai dureroase experiente din viata unei femei, iar uneori aceasta se poate confrunta in tacere cu PTSD

Foto: Savvy Mom

Tulburarea de stres post-traumatic, cunoscuta sub denumirea de PTSD (engleza – post-traumatic stress disorder) este o afectiune sau un sindrom care apare dupa trairea unor evenimente personale traumatizante, intense.

Pentru prima data despre acest sindrom s-a vorbit in urma celui de-al doilea Razboi Mondial, care a lasat cicatrici profunde in sufletele multor oameni. Multi membri ai personalului militar care au fost in zone de lupta au suferit sau sufera de tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).

In ultimii ani, specialistii sustin ca multe femei s-au confruntat sau se confrunta cu acest sindrom, fara a merge pe campul de lupta, insa in urma unor experiente traumatizante de la nasterea copiilor.  Din pacate, aceste traume pot avea efecte pe termen lung. Tulburarea PTSD nu trebuie ignorata.

O nastere traumatizanta poate fi o cauza serioasa in urma careia femeia poate dezvolta PTSD, scrie bbc.com.

Femeile care au trecut printr-o astfel de experienta traumatizanta pot simti frica, neputinta, oroare si pot retrai franturi dese din acele intamplari, pot avea ganduri coplesitoare, cosmaruri legate de nastere, pot experimenta un nivel de stres ridicat, pot fi anxioase sau pot suferi atacuri de panica atunci cand sunt expuse la anumite lucruri care le reamintesc despre acele intamplari, chiar daca este vorba doar despre a vorbi despre acele evenimente”, explica Patrick O’Brien, specialist in sanatate mintala si purtator de cuvant la Colegiul Regal al Obstetricienilor si Ginecologilor din Marea Britanie.

Nasterea era considerata prea “obisnuita” pentru a fi considerata si o experienta care in multe cazuri poate fi destul de traumatica (femeile pot suferi rani serioase la nastere, care pot le schimba viata, ca nu mai spunem ca acestea pot deceda la nastere sau imediat dupa). Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume, 803 de femei mor in fiecare zi, din cauza complicatiilor legate de sarcina si nastere. scrie sursa citata anterior.

Un studiu arata ca aproximativ o treime dintre mamele care trec printr-o nastere traumatizanta (care include complicatii, inducerea nasterii, folosirea instrumentelor obstetricale, hemoragii sau experiente in care au fost la un pas de moarte) pot dezvolta ulterior acest sindrom post-traumatic, dar chiar si asa, aceasta problema este in multe cazuri ignorata, ascunsa, nedepistata si poate avea efecte de lunga durata in viata mamei.