Nasterea naturala comparabila cu efortul de a participa la un maraton

Te-ai gandit vreodata ca nasterea naturala este comparabila cu efortul de a participa la un maraton? Ei bine, da. Efortul pe care il depune mama pentru a aduce puiul ei pe lume este considerabil. Și, potrivit dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrica ginecologie cu supraspecializare in fertilizare in vitro (FIV), cu ajutor din partea medicului, moasei, doulei, a familiei și prietenilor se poate trece prin aceasta incercare cu bine.

,,Daca era usor nasteau barbatii, dar Dumnezeu a lasat sa nasca femeile”, a subliniat Dr Ioan Boleac, la seminarul Povestea Nasterii Naturale, organizat de Superbebe.ro, in cadrul targului de toamna BABY EXPO 2018.

Nasterea pe cale naturala, avantaje pentru fat și pentru mama

Dr. Ioan Boleac are la activ peste 500 de nasteri naturale asistate pana acum. Despre ce presupune, de fapt, nasterea naturala si care sunt avantajele acesteia, comparativ cu nasterea cezariana, a vorbit pe larg la eveniment. In opinia sa, avantajele pentru fat in cazul in care vine pe lume prin nastere naturala, tin de adaptarea imediata, dar si de dezvoltarea ulterioara. O serie de studii au demonstrat ca un fat nascut pe cale vaginala se adapteaza mai bine la viata extrauterina comparativ cu un fat nascut prin operatie cezariana. Potrivit specialistului, pentru copil nasterea prin cezariana nu reprezinta niciun avantaj.

,,Pentru o sarcina urmarita, o femeie care a colaborat cu medicul ei, cu moasa, cu doula pe tot parcursul sarcinii, riscul de nastere instrumentala este foarte mic. Pentru gravida care nu si-a urmarit sarcina si se prezinta la spital in ultimul moment, riscul este foarte mare de nastere  asistata instrumental, de vid-extractor, de forceps”, a precizat dr. Boleac.

Procentul cezarienelor in spital de stat- 70%

Medicul sustine ca s-a schimbat foarte mult perceptia mamei asupra nasterii in ultimul deceniu. In urma cu 15 ani cand si-a inceput cariera, medicul spune ca procentul cezarienelor era de 10-15 % la Spitalul Giulesti. Acum insa procentul intr-un spital de stat, Giulesti, a nasterilor cezariene este de 60-70%, ceea ce este enorm, in opinia ginecologului.

,,Societatea a condus femeia la frica de necunoscut, de durere, de incercare, pe de o parte, pe de alta e si varsta inaintata la care devin femeile mame si, in plus, li s-a si permis sa aiba o alegere. Sunt insa studii care pun in discutie care e etica de-a lasa femeia sa aleaga posibilitatea nasterii pe cale naturala sau cezariana. Nu s-a ajuns la un consens international. Daca pacientele care vor sa faca cezariana ar avea o sansa sa vada in ce consta operatia, agresiunea asupra corpului, cred ca peste 50% s-ar razgandi si ar bate in retragere”, e de prere dr. Ioan Boleac.

Specialistul a mai punctat indicatiile cezarienei, subliniind ca o serie dintre ele apar in sarcina, iar altele in timpul travaliului.

Citeste si Care sunt atributiile ginecologului? Dar ale obstetricianului?

A punctat si cateva situatii specifice, precum proba de travaliu, indicata atunci cand mama are un bazin la limita, iar copilul o greutate normala, sau nasterea normala dupa cezariana, care nu prea se practica in Romania.

,,Nasterea pe cale vaginala dupa operatie cezariana se practica in America, in Europa, la noi nu prea se practica. O cezariana in antecendenta inseamna aproape 100% o cezariana”, a mai spus dr. Ioan Boleac.

Operatia cezariana, in opinia sa, trebuie vazuta ca o ultima alternativa, incurajand mamicile sa nasca natural, fiindca este atat in interesul copilului, cat si al mamei.

,,Nasterea incepe demult, din timpul sarcinii, la fiecare intalnire a gravidei cu medicul, viitoarea mama va mai pune o piatra de incredere in dezvoltarea unei relatii de cooperare cu specialistul si atunci cand se ajunge la expulzie pacienta trebuie sa aiba o vointa mare sa-si pastreze calmul si sa fie increzatoare ca, daca naste pe cale naturala face in primul rand, in interesul copilului si in al doilea rand al ei.

Rolul medicului este de-a o ajuta, supraveghea si a grabi travaliul ( travaliul dirijat), iar in ceea ce priveste recuperarea dupa nasterea naturala este mult mai rapida decat dupa cezariana.” a adaugat ginecologul.

Vezi si Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog: ,,Nasterea incepe din timpul sarcinii!”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here