Cancerele ginecologice, frecvente in randul romancelor

Cancerele ginecologice: cancerul la san, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul de corp uterin, cancerul vulvar, respectiv cancerul vaginal reprezinta mai mult de jumatate din numarul de cazuri de cancer diagnosticate la femeile din Romania, potrivit ultimelor estimari. Cancerul mamar se afla pe primul loc (aproximativ 25%) din totalul numarului de cazuri de cancer, in timp ce cancerul de col uterin a reprezinta aproximativ 10% din cazuri, mai mult chiar decat cancerul bronhopulmonar.

Potrivit estimarilor, incidenta cancerului la san va creste, comparativ cu anii precedenti.

„In Romania, mii de femei mor in fiecare an in urma cancerului de col uterin si a cancerului la san din cauza ca ajung prea tarziu la medic, cand boala este deja intr-un stadiu avansat, cand apar metastaze. Sunt boli care pot fi depistate precoce, datorita screeningului, si care au rezultate foarte bune din punct de vedere terapeutic, atunci cand tratamentul este initiat la timp. Pentru a schimba aceasta realitate dureroasa este nevoie ca problematica afectiunilor gineco-oncologice sa fie abordata pe mai multe niveluri si sa includa atat interventii in ceea ce priveste educatia pentru sanatatea femeilor, imbunatatirea preventiei si cresterea diagnosticarii precoce, in formele de cancer unde se poate face screening, precum si dezvoltarea capacitatii tehnice de screening si asimilarea ultimelor noutati stiintifice in practica medicala”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, Coordonatorul Stiintific al Forumului National de Gineco-Oncologie si Director Medical al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca.

In ceea ce priveste cancerul de col uterin, proiectiile indica o crestere a incidentei cu 0.7%6 si o crestere a mortalitatii cu 2.7%7, pana in 2025 (date Globocan*).

Cele doua forme de cancer sunt asociate cu o mortalitate ridicata (aproape 25% din totalul deceselor prin cancer la femeile din Romania in anii precedenti au fost cauzate de cancerul la san si cancerul de col uterin), in contextul in care, depistate precoce, aceste cancere sunt asociate cu rate de supravietuire foarte ridicate: peste 90%, conform Asociatiei Americane de Cancer.

Screeningul pentru aceste forme de cancer este esential pentru depistarea precoce, in stadii incipiente, care inseamna un control mai eficient si sanse mult mai mari de supravietuire, cu o calitate a vietii mai buna.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here