Nașterea acasă fără asistență medicală adecvată este un trend periculos

Photo by Lily T, Pexels

Trend periculos – așa a fost catalogată de către Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor – practica de a naște acasă fără a avea asistență medicală adecvată. Cu toate acestea, în ciuda avertismentului, 7.000 de femei din Statele Unite refuză ajutorul medical calificat în fiecare an și aleg să nască neasistate de cineva cu adevărat specializat, în cadrul unei instituții medicale. Din păcate, rezultatele sunt alarmante, cu mai multe complicații în timpul nașterii și rate mai mari de mortalitate, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Și să nu credeți că acest lucru este doar la americani. Nu, deloc, sunt suficiente știri în care auzim cum femeile au ales să nască acasă, cu soacra, cu soțul, cu moașă nelicențiată sau nepregătită pentru situații neprevăzute. Reamintim că, România nu are reglementată nașterea acasă, este o practică ilegală.

De ce se îndepărtează femeile de medicina modernă?

Mulți se lasă conduși de filozofia acestei practici, conform căreia nașterea este un eveniment complet normal în viața unei persoane și nu reprezintă o urgență medicală. Ei cred că o intervenție medicală duce la alta – și mulți chiar evită îngrijirea prenatală. Conform susținătorilor acestui curent, multe femei sunt inhibate de prezența profesioniștilor din domeniul sănătății. Dacă li se oferă suficientă singurătate, spun susținătorii trendului, corpul femeilor le va indica cum să facă față durerii, poziționarea, presiunii și altor aspecte legate de naștere. Corul într-adevă are o inteligență aparte, femeia are nevoie de suport, de libertate de mișcare în travaliu, dar are nevoie și să fie îngrijită, urmărită în perioada prenatală, la naștere să se afle într-un mediu sigur, să i se respecte planul de naștere, cu specialiști gata să intervină oricând e nevoie, pentru că…nimeni nu poate să prevadă cum va decurge acea naștere!

Ce ar trebui să știe femeile însărcinate?

Chiar și în cazul sarcinilor normale și fără risc, există posibilitatea ca să fie necesară intervenția medicală. Conform ACOG, 20% din toate sarcinile anterior neînregistrate cu complicații pot prezenta situații de risc în timpul travaliului. Astfel, chiar dacă ai trecut cu brio prin fiecare consultație prenatală, există totuși riscul ca în ziua nașterii să ai nevoie de asistență medicală chiar potențial salvatoare de viață. Fără îngrijirea prenatală adecvată, care include verificări ale creșterii, bătăilor inimii și lichidului amniotic – fără a menționa teste genetice și monitorizarea ritmului cardiac – cum pot femeile să confirme că sarcinile lor sunt cu adevărat cu risc scăzut?

Printre principalele riscuri la care se expun mamele care decid să nu aibă parte de asistență medicală adecvată la naștere sunt: preeclampsia și hemoragia (pe primul loc la capitolul mortalitate maternă), iar în cazul copilului, poate fi vorba despre o poziționare necorespunzătoare, se poate bloca în canalul nașterii, detresă respiratorie, cordon ombilical de multe ori e înfășurat în jurul gâtului și nu e îndepărtat corect și rapid, precum și alte complicații. Ca să nu mai spunem că statisticile arată următorul lucru: România este pe locul 2 în Uniunea Europeana la un capitol sumbru – mortalitatea infantilă, potrivit raportului Eurostat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here