Nastere naturala sau cezariana? Pro si contra

In ziua de azi, un numar din ce in ce mai mare de femei aleg sau sunt sfatuite sa nasca prin intermediul operatiei de cezariana. Motivul este unul simplu si foarte plauzibil: vor sa evite durerile nasterii naturale. Iar mentalitatea romanului pare sa fie neschimbata: „sa fie bine acum, iar apoi vom vedea ce se va intampla“.

Practica a demonstrat faptul ca, pentru sanatatea mamei si a copilului, nasterea naturala este categoric preferabila celei prin cezariana. Bineinteles, exista situatii in care operatia cezariana este mult mai sigura pentru mama si bebelus, iar intr-un procent foarte mic, poate fi chiar salvatoare de vieti. Medicul specialist este cel care ofera indicatia pentru cezariana intr-una dintre urmatoarele situatii: femeia are bazinul stramt si fatul este voluminos; fatul este situat in pozitie transversa; fatul este in pozitie pelviana cu membrane rupte inainte de declansarea travaliului; placenta praevia; suferinta fetala aparuta in travaliu; herpes genital activ sau operatie cezariana in antecedente. Insa, in cele mai multe dintre cazuri, cea mai sigura modalitate de a naste, este pe cale naturala.

Riscurile care apar…

Una dintre cele mai bune modalitati de a vedea beneficiile nasterii naturale este aceea de a examina riscurile la care sunt supusi mama si copilul prin operatia de cezariana.
Cezariana reprezinta in primul rand o modalitate de deteriorare fizica. Presupune o operatie abdominala majora ce implica o cicatrice transversala pe abdomen si pe uter. Prin intermediul operatiei de cezariana, poate aparea riscul deteriorarii organelor interne pozitionate in jurul uterului si a taierii intestinelor, asemenea oricarei interventii chirurgicale. Un alt risc al operatiei de cezariana este acela al necesitatii histerectomiei, la cativa ani dupa nastere.
De asemenea, infectiile uterine „au sanse“ mai mari sa se instaleze in organismul femeii care a nascut prin cezariana, decat in cazul celei care a nascut pe cale vaginala. Nemaipunand la socoteala partea emotionala si sentimentul de vina prin care ar putea trece viitoarea mama in cazul unei nasteri chirurgicale, trebuie mentionat faptul ca operatia cezariana presupune o spitalizare cu cel putin doua zile mai lunga decat in cazul unei nasteri naturale.

Teoretic, durerile urmatoare nasterii prin cezariana sunt mult mai mari si mai severe, decat in cazul celei vaginale. Tu esti cea care va trebui sa cantareasca bine riscurile si beneficiile celor doua modalitati de nastere si vei constata apoi daca merita sa suporti durerile cateva ore in timpul unei nasteri naturale, sau cateva zile, saptamani si chiar luni, dupa o operatie cezariana. Dar pentru a face cea mai buna alegere, iti vom prezenta si riscurile la care te expui in cazul unei nasteri vaginale. Trebuie sa stii ca in timpul expulziei exista posibilitatea rupturii de parti moi (perineu, vagin, anus) si poti ramane cu cicatrici vicioase cu dispareunie (durere la contact). Unul dintre cele mai importante riscuri subliniate de majoritatea specialistilor in obstetrica-ginecologie este acela ca poate aparea ruptura muschilor perineali, cu risc de pierdere de urina. Afectiunea se numeste incontinenta urinara de efort, complicatie tardiva ce poate aparea la multi ani dupa nastere.

Riscurile la care este expus fatul

Au existat cazuri in care craniul sau alte parti ale corpului copilului au fost crestate cu bisturiul in timpul operatiei cezariana. Una dintre principalele probleme la care este expus fatul in timpul nasterii prin cezariana este determinata de afectiunile respiratorii. Asadar, influentele negative ale operatiei cezariene asupra fatului sunt urmatoarele: depresiunea centrilor respiratorii fetali (inhibarea respiratiei fetale) in cazul folosirii anesteziei generale, daca fatul nu este scos in timp util; trecerea brutala de la presiunea intrauterina la presiunea atmosferica afecteaza in special prematurii, determinand scaderea tensiunii arteriale si aparitia sindromului detresei respiratorii (afectare respiratorie), de 2,5 ori mai frecvent ca la nasterea vaginala. Un alt risc al nasterii prin cezariana ar putea fi acela ca alaptarea este intarziata. Trebuie mentionat faptul ca cezariana implica riscuri si pentru urmatoarele sarcini, cum ar fi o sarcina extrauterina sau placenta praevia.

Monitorizarea ecografica

O decizie importanta pe care o are in fata medicul specialist este stabilirea momentului incheierii sarcinii, urmarirea ecografica permitand prin determinarea de maturare a placentei, a ritmului de crestere a fatului, cat si prin examinarea Doppler a circulatiei materno-fetale, alegerea optima a acestui moment.

Ecografia isi gaseste un rol important si in stabilirea modalitatii de incheiere a sarcinii printr-o nastere normala sau o nastere prin cezariana, intrucat face posibil diagnosticul unora din situatiile ce impun nastere prin cezariana: pozitia fatului, prezenta unei placente praevia sau a unei placente jos inserate, modificari de pozitie a cordonului ombilical si, nu in ultimul rand, decelarea prezentei unei distocii materno-fetale determinate de prezenta unui fat cu dimensiuni sau greutate crescute.

Unul dintre cele mai performante aparate ecografice 3D si 4D din Romania se afla la Centrul Medical Unirea din Bucuresti, in cadrul Clinicii Pentru Femei.
Clinica Pentru Femei este un proiect foarte important al Centrului Medical Unirea, un ambient dedicat evaluarii patologiei femeii, indiferent de varsta acesteia si starea fiziologica. Aici se regasesc reunite in acelasi ambient cald, confortabil si relaxant, dotarile medicale de ultima generatie necesare evaluarii femeii tinere, a viitoarelor mame, cat si a femeii confruntata cu problemele menopauzei. Posibilitatile de investigare puse la dispozitia pacientelor sunt: ultrasonografia, mamografia, osteomodensitometria si, nu in ultimul rand, intreaga gama de investigatii de laborator necesare (dozari hormonale, screeningul sarcinii la debut si urmarirea acesteia, triplu test etc.) efectuate de o echipa performanta dedicata prin pregatire si experienta ingrijirii patologiei femeii.

Cu o experienta de 11 ani in domeniu, Centrul Medical Unirea, lider pe piata serviciilor medicale tip corporate, impreuna cu Spitalul Universitar Elias, a inaugurat in urma cu mai bine de un an, un parteneriat de servicii medicale pe partea de obstetrica-ginecologie. Acest parteneriat s-a materializat prin modernizarea si amenajarea spatiului destinat maternitatii din Spitalul Universitar Elias. Proiectul imbina in cel mai eficient mod facilitatile si experienta spitalului Elias cu inovatia si standardele inalte de calitate ale serviciului medical pe care le promoveaza Centrul Medical Unirea. S-au renovat salile de nastere, echipate la cel mai inalt nivel, salile de operatie, rezerve cu „rooming in“ de patru stele si sectia de neonatologie. Rezervele sunt garsoniere de 4 stele, cu sala de baie, mobilier modern, televizor, telefon, frigider, aer conditionat, buton de alarma pentru chemarea unui cadru medical.

Acum, orice viitoare mamica poate beneficia la Centrul Medical Unirea atat de consultatii, analize si investigatii, sistem de urgente, cat si de nasterea propriu-zisa si monitorizare postnatala in acelasi sistem.


SFAT SUPERBEBE

»» In cadrul Centrului Medical Unirea lucreaza o echipa profesionista de medici, dedicati si devotati nevoilor fiecarui pacient in parte. Multi dintre cei mai cunoscuti medici obstetricieni, chirurgi, neonatologi, ecografisti sau ATI sunt angajati sau colaboratori de incredere ai CMU. Un lucru foarte important de retinut este acela ca in momentul in care iti alegi un medic specialist care sa-ti monitorizeze sarcina si cu care sa nasti, vei avea certitudinea ca el va fi cel care te va ajuta sa-ti aduci copilul pe lume. Numai in cazuri de maxima urgenta, in care medicul se afla in imposibilitatea de a te asista la nastere, atunci vei fi lasata pe mana unui alt cadru medical, care iti va acorda la fel de multa atentie.


INFO COMPLEMENTARA

»» La CMU, pacientele pot opta pentru unul dintre cele doua pachete de nastere in sistem privat: pachetul 0-9 all inclusive care cuprinde urmarire pe toata perioada sarcinii, toate analizele necesare si obligatorii in sarcina si asistenta la nastere. In cadrul acestui pachet, nasterea normala costa 2.800 de euro, iar nasterea prin cezariana, 3.300 de euro. Pachetul de nastere presupune numai asistenta la nastere cu toate optiunile necesare acestei proceduri. In acest pachet, nasterea vaginala costa 1.200 de euro, iar cea prin cezariana 1.500 de euro.


ATENTIE!

»» Centrul Medical Unirea a inceput pregatirile pentru derularea unui proiect foarte interesant si util femeilor gravide. Anul viitor, tot in colaborare cu spitalul Elias, va inaugura cel mai performant centru de nastere in apa din Romania. La ora actuala, nu exista unul asemanator in tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here