”Cica…”, ”Am auzit ca…”, ”Mi-a spus mie mama/o prietena/o vecina/soacra ca…”. Toate aceste expresii se pot continua cu o informatie corecta, dar in egala masura si cu un neadevar. Insa cand este vorba despre sarcina sau copii, lucrurile sunt mai sensibile si mai importante, asadar haideti sa vorbim despre mituri spulberate.
Vezi si 5 mituri despre mancarea bebelusului
Cele mai frecvente cauze de infertilitate sunt intalnite la femei
Poate asa le place sa creada soacrelor mari… Adevarul este altul: in aceasta privinta este egalitate la puncte. Pentru ca au fost identificate mai multe cauze ale infertilitatii, iar ele sunt in mod egal impartite intre femei si barbati.
De regula, in urma FIV se nasc in general baieti
Fertilizarea in vitro si sexul bebelusului nu au nicio legatura una cu cealalta, iar acesta din urma nu poate fi influentat de procedura medicala.
O gravida trebuie sa manance pentru doi
Este doar justificarea viitoarelor mamici cu apetit crescut… In realitate este mai importanta calitatea alimentatiei decat cantitatea de alimente consumata. O gravida care are o dieta echilibrata va avea nevoie doar de niste foarte mici modificari pentru a asigura nevoile nutritionale ale puiului din burtica.
Laptele iti vine imediat dupa nastere
Poate in filme… Pentru ca, in realitate, lactatia se instaleaza dupa aproximativ trei zile de la nastere. In primele zile sanii produc colostrul, un fluid cu mare valoare nutritiva, perfect pentru nou nascut. Asa ca nu-ti face griji ca va suferi de foame…
Vezi si Cele mai vehiculate mituri despre infertilitate
Alaptarea deformeaza sanii
Daca sanii sufera unele schimbari este pentru ca modificarile hormonale din timpul sarcinii intind si slabesc ligamentele care ii sustin. Iar kilogramele acumulate in exces le modifica forma si greutatea. Alapteaza fara grija. Dupa ce vei intrerupe alaptarea (nu mai devreme de sase luni!), daca ai scapat si de kilogramele in plus, sanii vor reveni la dimensiunea anterioara sarcinii.
Bebelusul trebuie să doarma pe o saltea moale
Chiar daca bebelusul are o constitutie fragila si pare ca cel mai bine pentru el este sa doarma pe o saltea moale si pufoasa, in realitate una ferma il va ajuta sa aiba un somn bun. Mai mult de atat, coloana vertebrala va sta in pozitie corecta, evitandu-se riscul deformarii ei.
Ca si adultii, bebelusilor le este confortabil sa doarma pe perna
Nici vorba! Perna reprezinta un pericol pentru micuti, pentru ca in timpul somnului pot ajunge sub ea si se pot sufoca, neavand forta necesara sa o dea la o parte si sa se elibereze.
Dacă micutul sforaie, inseamna ca e racit
Ei bine, inseamna ca isi curata nasul si caile respiratorii, nu ca este racit! Organismul stie sa isi poarte de grija chiar si la o varsta atat de mica.
Daca bebelusul sta la umbra este protejat de razele ultraviolete
Nici macar o vreme innorata nu protejeaza pielea de actiunea nociva a razelor UV. Si asta pentru ca peste 80% dintre radiatiile ultraviolete patrund prin nori si au acelasi efect si la umbra.
Scoaterea amigdalelor previne otita medie
E adevarat ca dupa o amigdalita creste riscul de infectie a urechii medii, dar scoaterea amigdalelor nu previne aparitia otitelor. Amigdalele sunt scoase numai daca specialistul ORL-ist considera necesara interventia, altfel ele indeplinesc un important rol protector.
Vezi si Adevar sau mit: Te pot ajuta anumite pozitii sexuale sa ramai mai repede insarcinata?
Autor: Laura Bogaciu