Fenomenul mamelor adolescente ramane unul alarmant in Romania, in conditiile in care mortalitatea infantila este de aproape trei ori mai mare in cazul acestora decat in cazul mamelor adulte, care au acces la asistenta medicala adecvata. Despre mame adolescente si pericolul pe care le presupune o sarcina la aceasta varsta a semnalat si Superbebe.ro.
Citeste si Ce risca mamele foarte tinere
Acum, datele Institutului National de Sanatate Publica arata, potrivit raportului „Mortalitatea Infantila”, publicat la inceputul anului 2019, ca mortalitatea infantila in cazul mamelor sub varsta de 15 ani a fost de 17,2 la mie in 2017, in vreme ce media nationala a fost de 6,7 la mia de copii nascuti vii (conform INS, februarie 2019).
Si pe segmentul de varsta 15-19 ani, mortalitatea infantila in 2017 a fost mai mare decat media pe tara, si anume, 10,5 la mie. Potrivit celor mai recente statistici, 742 de adolescente cu varsta mai mica de 15 ani au devenit mame in 2017, in vreme ce la adolescentele cu varste intre 15-19 ani s-au inregistrat 18.938 de nasteri.
,,Fenomenul mamelor adolescente este unul complex, care implica vietile, sanatatea fizica si emotionala a doi copii – adolescenta-mama si nou-nascutul, de multe ori venit pe lume inainte de termen si in conditii precare. Prematuritatea, o cauza principala a mortalitatii infantile, este agravata in cazul mamelor adolescente. De aceea, imperativele sunt doua: atat interventia in comunitati, prin garantarea accesului mamelor la asistenta medicala si programe de educatie si informare, cat si interventia imediata, in maternitati. Copilul prematur este mult mai sensibil si are nevoie de o maternitate dotata cu aparatura medicala vitala. Salvati Copiii Romania lucreaza pe ambele componente, astfel incat vietile celor doi copii sa fie protejate si puse pe un traseu social cat mai normal”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Potrivit Analizei situatiei gravidelor, mamelor si copiilor din mediul rural, realizata de Salvati Copiii pe un esantion de 1.268 de persoane din gospodarii defavorizate, cinci din zece mame cu varsta sub 18 ani nu au fost niciodata la control ginecologic, fapt care a dus la o rata de patru ori mai mare a nasterilor premature, sapte din zece mame minore nu au beneficiat niciodata de planificare familiala, iar cinci din 10 gravide minore din mediile defavorizate nu au efectuat ecografiile recomandate in sarcina.
In plus, Romania se confrunta cu o incapacitate grava de a raspunde nevoilor de ingrijire neonatala: desi necesarul ar fi de 600 de locuri in terapia intensiva neonatala (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentand asadar 50% din necesar.
Ultimul proiect national de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala dateaza de mai bine de zece ani, din 2007, vreme in care unele aparate s-au defectat deja si nu mai pot fi folosite.
Vezi si Povestile a 7 adolescente care au devenit mame intr-un documentar-web