Lichidul amniotic este un produs biologic, un fluid transparent, usor galbui, care se formeaza in cavitatea amniotica pentru a asigura conditiile optime de dezvoltare a fatului, protejandu-l si facilitandu-i miscarile. Are totodata un rol important din punct de vedere diagnostic.
Lichidul amniotic protejeaza fatul de traume, ca o „perna“ lichida si moale asezata in jurul lui. Acesta este steril, intrucat membrana amniotica il separa de mediul extern si, datorita acestui fapt, are si rolul de a proteja bebelusul din punct de vedere termic si impotriva actiunii germenilor din afara, prevenind aparitia infectiilor.
Totodata, caracterul lichid al acestuia permite fatului sa faca usor miscari, datorita reducerii fortei gravitationale.
Are si rol nutritiv pentru micutul care il bea, furnizandu-i acestuia apa si alte substante nutritive. Chiar daca inca nu sunt pe deplin cunoscute, se pare ca are si alte functii de natura metabolica si imunologica, mai ales pentru ca acesta contine si anticorpi.
Din punct de vedere medical, analiza lui permite evaluarea dezvoltarii si maturizarii fatului, a bunastarii sau suferintei lui ori a existentei unor defecte congenitale. Bebelusul pluteste in acest lichid amniotic, care ajunge la o cantitate de aproximativ 800 ml in saptamana 34 de sarcina, potrivit doc.ro.
In primul trimestru lichidul amniotic contine in principiu, apa si electroliti, din trimestrul al doilea, acesta contine si proteine, lipide, glucide, uree, hormoni si anticorpi.
In timpul procesului efectiv al nasterii, acesta are un rol de facilitare. In travaliu, intervine in formarea „pungii apelor“, un sac de lichid care, prin presiunea pe care o exercita, faciliteaza dilatarea colului uterin. Cand copilul este expulzat, lichidul are rol de lubrifiant al canalului de nastere.
Pana in saptamana a 14-a-a 16-a de gestatie, lichidul amniotic este absorbit de catre pielea fatului. Apoi, cand rinichii micutului incep sa functioneze, acesta incepe sa fie inghitit de copil si eliminat in cavitatea amniotica prin urina. Astfel, cantitatea de lichid ramane relativ constanta.