La cât timp după avort spontan poți relua procesul de concepție?

Photo by SHVETS production from Pexels

Un studiu a analizat dacă pot exista complicații în cazul în care o femeie rămâne însărcinată la scurt timp după ce a suferit un avort spontan. Studiul a fost publicat în revista PLoS Medicine. Citește aici care sunt concluziile acestei cercetări.

Citește și: Ce înseamnă avort spontan și care sunt cauzele acestuia?

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca, după ce o femeie a suferit un avort spontan/indus să aștepte cel puțin 6 luni înainte de a rămâne din nou însărcinată, pentru a evita complicațiile în sarcina următoare, deși dovezile care stau la baza acestei recomandări sunt limitate.

Cercetarea din Norvegia, care s-a desfășurat din 2008 până în 2016 nu a constatat diferențe majore în legătură cu rezultatele atunci când o nouă sarcină a avut loc mai devreme de cele șase luni recomandate inițial (la 3 luni, de exemplu), spre deosebire de o sarcină obținută la 12 luni de la avortul spontan. Au fost analizate 49.048 de nașteri, care au avut loc după ce femeile au suferit un avort spontan și 23.707 de nașteri, care au avut loc după ce femeile au trecut printr-un avort indus.

Principalele riscuri pe care le-au analizat cercetătorii în cazul acestui studiu au fost: nașterea prematură, alt avort spontan, greutate mică la naștere, preeclampsie, diabet gestațional etc.

Specialiștii susțin că e nevoie să fie revizuite aceste recomandări de a aștepta atâtea luni, pentru că în cazul unor cupluri aceasta ar putea fi o perioadă mult prea mare.

Specialiștii  sunt de acord că o stare de sănătate bună crește șansele de a concepe, scrie bbc.com.

Femeile sunt sfătuite să ia zilnic suplimente cu acid foloc în perioada în care încearcă să rămână însărcinate. Acesta reduse riscul de a da naștere unui copil cu defecte la nivelul creieruluim coloanei vertebrale sau măduvei spinării, cum ar fi spina bifida.

1 din 5 sarcini se va termina printr-un avort spontan. Iar aceste cifre cresc odată cu înaintarea în vârstă. Dacă ai avut un singur avort spontan, există de obicei șanse foarte mari ca următoarea sanrcină să aibă success. Avortul spontan recurent este rar.

S-ar putea să te intereseze și: Tot ce trebuie să știi despre avortul spontan

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here