Infecția cu COVID în cazul gravidei aflate în trimestrul al treilea poate crește riscul de naștere prematură

Foto: news.umich.edu

Nașterea prematură este una dintre cele mai discutate complicații legate de COVID-19 la femeile însărcinate. Câteva studii au arătat legătura dintre infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii și un risc crescut de naștere prematură. Dar un nou studiu susține că riscul crescut este doar pentru gravidele care se infectează cu COVID-19 în ultimul trimestru de sarcină.

Prin urmare, cercetătorii le recomandă femeilor care se află la sfârșitul sarcinii, în special după 34 de săptămâni de gestație, să păstreze o anumită distanțare socială și să poarte măști pentru a reduce riscul de infecție cu COVID-19.

În această cercetare, specialiștii au comparat rezultatele sarcinii a 2.753 de gravide care au fost infectate cu COVID-19 cu rezultatele a 2.753 de gravide care nu au fost infectate cu COVID-19. Dintre femeile infectate cu COVID, 17,4% s-au infectat în primul trimestru, 34,2% în al doilea și 48,4% în al treilea trimestru.

Important de menționat este că cercetătorii nu au găsit nicio asociere între infecția cu COVID-19 în primul și al doilea trimestru și riscul de naștere prematură.

Dar gravidele care s-au infectat cu COVID în al treilea trimestru de sarcină au avut un risc de 2,76 ori mai mare de naștere prematură, comparativ cu femeile neinfectate. Riscul a fost chiar mai mare pentru femeile care s-au infectat după 34 de săptămâni de gestație (un risc de șapte ori mai mare de a avea o naștere prematură).

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Centrul de Cercetare și Inovare Kahn-Sagol-Maccabi a fost desfășurat în perioada februarie-iulie 2021 și a publicat în jurnalul PLOS ONE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here