Sarcina nu este principala cauza pentru aparitia hemoroizilor, dar cel mai adesea ea declanseaza si acutizeaza aceasta afectiune, existand risc de complicatii mai ales in timpul nasterii sau imediat dupa.
Hemoroizii se manifesta mai mult la gravide sau femeile care au nascut si cu cat varsta femeii este mai inaintata. Avand in vedere neplacerile pe care le provoaca aceasta afectiune, este extrem de importanta diagnosticarea la timp a acesteia.
Simptomele sunt: dureri in regiunea anusului (rectului), hemoragii (sangerari) rectale, prurit (mancarime) in regiunea anusului.
La prima vizita, la consultatie, este necesara efectuarea completa a anamnezei, analiza manuala a intestinului gros sau rectoscopia, adica investigatie pentru determinarea hemoroizilor asimptomatici sau a altor maladii ale intestinului gros. In cazul depistarii hemoroizilor, medicul specialist va stabili de comun acord cu obstetricianul tactici corecte de tratament pentru pacienta.
La aproape jumatate din gravidele care sufera de hemoroizi, dupa nastere se produce acutizarea bolii. In timpul nasterii, cand capul copilului trece prin bazinul mic, vasele acestei regiuni, inclusiv ale rectului, se compreseaza brusc. Se deregleaza circulatia venoasa, apare staza venoasa si hipoxia, adica insuficienta de oxigen a tesuturilor. Ca rezultat al acestor procese se formeaza nodulii hemoroidali interni si externi, care se maresc in volum, devin duri si uneori, din cauza presiunii, se rup.
Sunt importante masurile profilactice
Constipatiile, care deseori se intalnesc in timpul graviditatii, in perioada postnatala se acutizeaza si pot dura intre trei si cinci saptamani, apoi trec de la sine. In aceasta perioada, hemoroizii sunt si mai durerosi. Luand in considerare toti acesti factori, dupa nastere, femeilor li se recomanda mancare bogata in fibre vegetale, exercitii fizice, gimnastica.
Pentru determinarea tratamentului, se pot identifica trei situatii. Un caz ar fi cel al femeilor la care hemoroizii sunt asimptomatici. Pentru acestea, sunt indicate masuri profilactice, dieta cu limitarea preparatelor sarate, cat mai multe produse ce contin fibre vegetale, plimbari, clisme dupa fiecare defecatie. Daca apar constipatii, sangerari, dureri in timpul defecatiei sau prurit in regiunea anusului, se administreaza in plus si preparate medicamentoase.
Tuturor li se indica metode pentru lupta cu constipatiile. De obicei, in aceste situatii nasterea decurge fara acutizarea hemoroizilor. In ultimul caz, se impune tratamentul chirurgical cand nodulii hemoroidali sunt iesiti in afara si apar hemoragii abundente. Operatia este contraindicata insa in timpul sarcinii.