Care sunt cauzele sarcinii oprite in evolutie si cum se manifesta?

Photo by MART PRODUCTION from Pexels

Sarcina oprita din evolutie reprezinta intreruperea spontana a evolutiei unei sarcini. Survine adeseori in primele 12 saptamani de gestatie. Afla aici care sunt cauzele sarcinii oprite in evolutie si cum se manifesta.

Cea mai frecventa cauza o reprezinta anomaliile genetice. Tulburarile endocrine reprezentate de deficitul de progesteron din insuficienta de corp galben ovarian determina o nidatie deficitara a oului la nivelul endometrului, precum si o nutritie deficitara a acestuia.

Cauzele materne sunt reprezentate de afectiuni uterine sau anexiale, cum ar fi: uterul septat si uterul bicorn prin nidatia deficitara la nivelul septului, sinechia uterina caracterizata de obliterarea cavitatii uterine si atrofia endometrului, endometrita, care afecteaza fixarea si dezvoltarea produsului de conceptie, fibroamele uterine. Afectiunile endocrine ale mamei pot afecta evolutia normala a unei sarcini.

Hipertiroidia sau hipotiroidia, hiperandrogenismul, precum si sindromul ovarelor polichistice determina disfunctia corpului galben gestational, cu cresterea riscului de aparitie a avorturilor spontane. Mecanismele imunologice pot fi implicate, anticorpii antifosfolipidici prezenti la mama duc la o serie de modificari ale coagularii sangelui cu afectarea produsului de conceptie.

Factorii externi reprezentati de carentele alimentare, alcoolismul, consumul de droguri, traumatismele pot fi raspunzatori pentru avortul spontan. Simptomele sunt: pierderea de sange pe cale vaginala si contractiile uterine, insa se poate sa fie si diagnosticata intamplator prin examinarea ecografica.

Citeste si: Sarcina oprita in evolutie: care sunt cauzele?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here