Dragă viitor tată, iată care sunt cele trei lucruri de care are nevoie partenera ta însărcinată în această perioadă

Foto: selecthealth.org

”Dragă viitor tată,

Poate că încă nu te simți prea ”schimbat” în aceste luni dinainte de nașterea copilului și s-ar putea să simți că pur și simplu trebuie să aștepți și că munca adevărată începe odată ce copilul sosește. Chiar dacă viața ta nu s-a schimbat foarte mult (încă), aproape că pot garanta că partenera ta se simte complet diferit. S-ar putea să-i fie greață, să aibă dese indispoziții, stări de rău, după care momente de bucurie maximă, s-ar putea să fie obosită, s-ar putea să fie cu adevărat entuziasmată, s-ar putea să se simtă nesigură și paote chiar să-i fie frică. Fiecare femeie este diferită și fiecare sarcină este diferită. Ce este însă cert este că… are nevoie de sprijinul tău în acest moment”, a scris o mamă pe mother.ly.

Dacă vrei să fii acel ajutor de care are nevoie ea acum și nu prea știi de unde să începi sau ce să faci, îți ofer eu trei idei în acest sens. Le știu, pentru că am fost și eu în locul partenerei tale. 😊

  1. Suport, suport și iarăși, suport!

Acest suport sau sprijin, numește-l cum dorești, poate căpăta diverse forme. Poate fi vorba despre a-ți asuma anumite responsabilități prin casă, a prelua o sarcină sau o întreba simplu ”ce aș putea/ar trebui să fac prin casă ca să fie cu adevărat de ajutor pentru tine?”. Sau afirmații simple de tipul ”Cred că faci o treabp minunată cu tot ce presupune sarcina și schimbările aduse de aceasta”.

  1. Ține cont acum mai mult ca oricând de ce spune ea, de părerile ei

Repetă după mine: ”Tu ești sprijinul! Exemple în acest sens: partenera ta credea că hamburgerii pentru cină chiar erau o idee bună, dar când se gândește la mirosul de carne tocată parcă o apucă starea de greață și o sperie și gândul să îndure și arsuri stomacale… Rolul tău este să spui: „Nici o problemă, hai să ne gândim la altceva pentru cină”. Sau poate că nu are chef să meargă la o cafea cu mama ta azi. În regulă, ieși tu cu mama – va fi grozav! Ea vrea în camera copilului să fie pictat un curcubeu, tu consideri că pur și simplu dacă va fi în alb vopsiți pereții ar fi mai bine. Nu te grăbi cu concluziile, dacă vezi că își dorește și insistă, poate ar fi o idee bună să accepți (la urma urmei, probabilitatea este mai mai mare ca ea să fie cea care admiră curcubeul la două noaptea în timp ce folosește pompa de sân, nu?).

  1. Fii de partea ei, apărătorul ei!

Ești aliatul ei de încredere (cel care o protejează, o apară) la programările la doctor, la discuțiile și întâlnirile cu cei din familia extinsă, în timpul travaliului și nașterii. În toate acele momente în care ea este deosebit de vulnerabilă și emotivă e nevoie ca tu să ”preiei” frâiele. Află din timp, înainte de a merge la medic, care sunt aspectele care o îngrijorează sau pe care neapărat vrea să le cunoască și fii tu cel care îi reamintește sau care chiar pune întrebările pe care ea le omite sau le evită. Mătușa ei poate că ăși dorește cu ardoare să vină la spital sau la voi în vizită imediat cum se naște copilul, dar poate că acest lucru nu este ceea ce îți dorește și partenera ta. Din nou, cu diplomație, preia ”frâiele”, fii de partea ei.

În travaliu, dacă vei prezent, s-ar putea să o vezi în durere, să vezi cum îi este rău, cum e speriată, copleșită și tot așa. Fii cel care are la el toată empatia din lume, dar și cel care este rațional când situația o impune, mai ales când sunt complicații. Fii aliatul ei în toate aceste momente de cumpănă.

Poate că deja faci toate aceste lucruri (și mă bucur enorm dacă este așa!). Dar reamintește-ți ori de câte ori poți că este important să o întrebi, dar și să o asculți cu adevărat despre lucrurile de care are nevoie.

Știu că poate nu va fi întotdeauna ușor să te afli în rolul de aliat, dar acum are nevoie de tine să dai dovadă de înțelegere.

Cu drag,

Toate mamele și viitoarele mame de peste tot din lumea aceasta mare!

Traducere și adaptare: mother.ly 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here