Dormitul pe o parte, in timpul sarcinii, reduce sansele ca bebelusul sa moara in pantec 

Cea mai potrivita pozitie de dormit in timpul sarcinii este cea denumita „SOS” (engl. Sleep On Side) sau dormitul pe o parte. Dar si in acest caz, care parte este cea mai potrivita pentru somn: cea dreapta sau cea stanga?

Potrivit Asociatiei Americane de Sarcina, un ONG care promoveaza constientizarea nevoilor unei femei in perioada de sarcina, partea stanga este potrivita pentru somnul unei gravide fiindca va creste cantitatea de sange si de nutrienti care vor ajunge la bebelusul din burtica, scrie Motherly.

Incearca sa-ti tii picioarele si genunchii indoiti punandu-ti intre picioare o pilota. Daca intampini o problema cu durerile de spate, foloseste pozitia „SOS” si incearca sa-ti asezi o pilota sub burtica. Atunci cand dormi pe partea stanga, va exista o mai buna circulatie a sangelui atat pentru tine, cat si pentru fat, potrivit Kids Health.

Citeste si Pozitii de somn in timpul sarcinii

Totodata se transporta nutrienti si oxigen catre placenta, iar ficatul nu va mai fi „presat” de greutate fiind situat in partea dreapta. Se reduc cu 3,7% sansele unei morti fetale. Acest incident se refera la moartea bebelusului inainte sa fie nascut, mai exact inainte de cele 24 de saptamani de sarcina. Intreaba-ti doctorul daca acesta considera ca partea stanga este pozitia cea mai potrivita pentru tine in ceea ce priveste odihna ta.

Nu te ingrijora daca atunci cand te-ai trezit din somn, ai remarcat ca dormeai pe spate. Tot ce poti fac este sa-ti continui somnul mutandu-te pe o parte, scrie Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie (UK).

Problemele apar atunci cand dormi pe spate din cauza greutatii pantecului asupra intestinelor tale si asupra vaselor majore de sange, ceea ce va ingreuna circulatia sangelui catre bebelus. Un studiu condus de Gordon si echipa sa in 2015, numit „Pozitia de dormit, restrictia de crestere intrauterina: un studiu privind moartea fetala in Sydney”, a gasit o legatura intre moartea fetala si pozitia de dormit pe spate. O alta cercetare aparuta doi ani mai tarziu si condusa de cei de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda, a ajuns la concluzii asemanatoare. Un alt studiu al celor de la Universitatea din Huddersfield, aparut anul acesta, a gasit o legatura intre pozitia de dormit pe spate dupa cele 28 de saptamani de sarcina si moartea fetala.

Ultimul studiu nu a gasit nicio asemanare intre aparitia unei morti fetale si SOS (dormitul pe o parte).

In orice caz, este necesar sa stai de vorba cu un medic specialist pentru a te asigura ca ai permisiunea de a dormi pe partea stanga pe parcursul sarcinii.

Citeste si Cat si de ce trebuie sa doarma femeile insarcinate?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here