Despre gleznele, picioarele și degetele umflate în timpul sarcinii

Photo by Gustavo Fring, Pexels

Este firesc să observi ca uneori în timpul sarcinii se umflă gleznele, picioarele și degetele. Aceste mici neplăceri, de obicei sunt sesizate spre seară, începând cu trimestrul doi și în special, trimestrul trei de sarcină, când gravida începe să ia în greutate.

Aceste edeme apar treptat și în cele mai multe cazuri nu sunt dăunătoare nici pentru tine, nici pentru copilul tău, chiar dacă pot fi suficient de inconfortabile.

De ce se umflă picioarele în sarcină?

Umflarea membrelor în timpul sarcinii este cauzată de faptul că organismul reține în această perioadă mai multă apă decât de obicei, în special în extremități, în părțile de jos ale corpului și mai ales, atunci când este vremea caldă sau ai stat mai mult timp în picioare.

Presiunea uterului în creștere poate afecta și fluxul de sânge în picioare. Acest lucru poate cauza acumularea de lichid în picioare, glezne și picioare.

Atenție! O umflare bruscă însă poate fi un semn de preeclampsie, o afecțiune care trebuie monitorizată cât mai curând posibil, potrivit nhs.uk.

Cum poți reduce umflarea picioarelor?

  • Evită să stai în picioare pentru perioade lungi de timp,
  • Asigură-te că porți încălțăminte și șosete confortabile (evitați curelele strânse  la nivelul picioarelor),
  • încearcă să te odihnești cu picioarele ridicate cât poți de mult, bea mai multă apă – exact acest trup te poate ajuta să scapi de excesul de apă din corp,
  • exerciții fizice – încearcă să faci plimbări regulate în timpul zilei, dar și exerciții pentru picioare (de exemplu: îndoaie și întinde piciorul în sus, rotește fiecare picior ”în cerc” de 10 ori, repetă exercițiul de câteva ori).

Mergi la medic cât mai urgent, dacă observi următoarele semne:

  • Umflături bruște la nivelul feței, mâinilor sau picioarelor,
  • o durere de cap intense, pronunțată,
  • vedere încețoșată,
  • durere severă chiar sub coaste,
  • vărsături

Acestea ar putea fi simptome de preeclampsie, care poate duce la complicații destul de grave dacă nu este monitorizată și tratată adecvat.

Află aici mai multe: Preeclampsia în sarcină: cauze, factori de risc, tratament, prevenție

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here