In aproape toate filmele pe care le-ai vazut, in emisiuni tv, reclame, in poze, atunci cand este vorba despre o femeie care naste aceasta este prezentata, cel mai des, intr-un mediu spitalicesc, pe un pat, in pozitia culcat pe spate. Ca sa nu mai spun ca expulzia bebelusului dureaza maximum vreo 10 secunde, dar despre asta altadata. De ce nasc femeile in pozita de culcat pe spate?
Citeste si: Cum poti sa ai nasterea pe care ti-o doresti cu adevarat?
Specialistii si istoricii sustin ca, in antichitate femeile adoptau alte pozitii atunci cand nasteau: semi-asezat, ghemuit, pe o parte, sprijinindu-se in genunchi sau chiar in picioare.
Chiar si o sculptura din Egipt o prezinta pe Cleopatra (anii 69-30 inainte de Hristos) cum ingenuncheaza, atunci cand naste. Exista evidente din perioada babiloniana despre existenta scaunelor si fotoliilor speciale pentru nastere. Si atunci, de ce in prezent nasterea in pozitia de culcat pe spate este atat de populara si este imaginea pe care o avem toti in minte? De ce este atat de impregnata in creierul nostru?
Lauren Dundes, profesor in sociologie, a scris in American Journal of Public Health ca, regele Louis al XIV-lea, care a condus Franta in perioada anilor 1643 si 1715, ar putea fi cel care a “declansat” favorizarea acestei pozitii in timpul nasterii.
Conform informatiilor prezentate de unele articole medicale mai vechi, regele Louis al XIV-lea era fascinat de procesul nasterii, de toate etapele prin care trecea o femeie atunci cand nastea, de aceea a fost dornic sa fie prezent si mai ales sa vada, atunci cand sotiile si amantele sale se aflau in travaliu.
Regele nu suporta atunci cand acestea alegeau, in mod firesc, alte pozitii. Pentru ca nu-si dorea sa rateze vreun detaliu, le-a poruncit femeilor sa nasca in pozitia culcat pe spate, astfel putea urmari indeaproape toate etapele nasterii. Si istoria spune ca ar fi avut 22 de copii!
Probabil de aici, de la insistenta lui Louis al XIV-lea a inceput totul. Astfel au fost influentate si masele populare.
Citeste si: De ce nu nastem ca in afara? Iata adevarul despre statutul moasei in Romania
Despre faptul ca la nastere femeia trebuie sa fie culcata pe spate scria in 1668 si obstetricianul francez Francois Mauriceau, specificand ca aceasta pozitie ar fi mai “convenabila”.
Tot Mauriceau a fost cel care s-a referit la sarcina mai mult ca la o boala decat la un proces fiziologic cat se poate de firesc, folosind des expresia “tumoarea burtii”.
In prezent “multe femei aleg sa nasca in pozitia de semi-culcat” spune Charlotte Elder, obstetrician din Australia, sau aleg “sa stea in pozitia de ghemuit atunci cand este vorba despre expulzie”, iar “pozitia de culcat de tot pe spate, cu umerii lipiti de pat, nu e potrivita deloc pentru o femeie care naste, indiferent despre ce epoca vorbim”, scrie nowtolove.com, chiar daca aceasta este mai “convenabila” pentru doctori.
„Am vazut ca pe toate canalele media este vehiculata intens ideea ca o femeie naste culcata pe spate, dar acest lucru nu este in regula. Este trist ce se intampla, femeia ar trebui sa-si asculte corpul si sa nu se limiteze gandindu-se la ce asteptari au ceilalti. Pozitia “corecta” este cea care este confortabila in acel moment pentru tine”, sustine medicul obstetrician, Charlotte Elder.
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Mamelor le este frica sa vorbeasca despre abuzurile de la nastere