Sarcina este o experiență cu tot felul de provocări și trebuie să știi cum să-ți gestionezi gândurile și emoțiile, altfel acestea ți-ar complica destul de mult această perioadă.
Sarcina poate scoate la iveală o mulțime de emoții puternice. De la a te simți plină de entuziasm până la a fi anxioasă și îngrijorată, cele nouă luni de sarcină și chiar perioada de după naștere pot fi comparate cu, să-i spunem, o plimbare cu roller-coaster-ul. Nu, nu ești singura care experimentează aceste lucruri și este important să știi că toate aceste emoții atât de schimbătoare sunt firești. Atenție, însă, dacă te simți în mod constant tristă, frustrată sau deprimată, poți face anumite schimbări în stilul de viață pentru a-ți îmbunătăți stările prin care trece. Iată cum să ai grijă în sarcină de sănătatea ta psiho-emițională.
Nu pune prea multă presiune pe tine
Sarcina nu înseamnă să zâmbești mereu cu veselie la toți care înconjoară. Cum spuneam și mai spus, sarcina e plină de provocări, de aceea, nu seta așteptări prea mari de la tine și acceptă-ți stările și emoțiile prin care treci. Nu trebuie să te simți vinovată atunci când ești epuizată, odihnește-te din plin, iar dacă ai nevoie de ajutor, fizic sau emoțional, cere-l fără a te simți vinovată.
Relaxează-te
Meditația, yoga și tehnicile de respirație pot ajuta viitoarele mame să se relaxeze în timpul sarcinii, iar mai apoi să gestioneze durerile de travaliu.
Concentrează-te pe bunăstarea ta și gândește-te la ceea ce ai putea avea nevoie în sarcină. Discuțiile cu partenerul tău, cu cei dragi, cu familia, prietenii, ginecologul sau moașa despre sentimentele tale poate, de asemenea, să te ajute să scapi de povara emoțională pe care o simți.
Ascultarea muzicii în timpul sarcinii poate aduce beneficii atât mamei, cât și bebelușului din burtică.
Fii activă și încearcă să rămâi în formă
Exercițiile, dansul sau chiar mersul pe jos te pot ajuta să fii activ și să rămâi în formă fizică bună. Este sigur și recomnadat să faci exerciții ușoare în timpul sarcinii, pentru că acestea au multe beneficii pentru sănătatea mamei și a bebelușului. Atunci când faci mișcare se eliberează endorfine în organism, iar acestea te fac să te simți bine și să dormi liniștit. Este recomandat ca înainte de a face sport să ai aprobarea medicului tău.
Înconjoară-te de oameni care te înțeleg și care nu te judecă
Ar fi bine să ai în preajmă oameni de încredere, care dau dovadă de empatie, care te fac să te simți bine, care nu au prejudecăți și care nu te influențează negativ. Socializează cu alte mame sau viitoare mame. Discută sau întâlnește-te cu persoane cu care poți vorbi fără frică și îngrădiri despre toate grijile pe care le ai și care să te înțeleagă în totalitate. Dacă nu te simți confortabil să discuți despre îngrijorările tale cu cei dragi, apelează la serviciile unui specialist (consultant, psiholog, psihoterapeut etc).
[…] Source link […]