Cum influenteaza dieta gravidei creierul viitorului copil?

Sursa foto: muhealth.org

Populara expresie „esti ceea ce mananci” este semnificativa in ceea ce priveste dezvoltarea performantelor mentale optime a copiilor. Este deja un lucru cert faptul ca nutritia in timpul sarcinii si in perioada imediat dupa nastere programeaza practic pe termen lung sanatatea, starea de bine, dezvoltarea creierului si performanta mentala a copilului.

Iata cum influenteaza dieta gravidei creierul viitorului copil

Cercetatorii au aratat in mai multe studii cat de important este ca in timpul sarcinii sa fie luate urmatoarele: vitaminele din complexul B-urilor, acidul folic, fierul, iodul si acizii grasi omega-3 si care este efectul acestora asupra activitatii cognitive, emotionale si a dezvoltarii comportamentale a copiilor de dinainte de nastere, dar si multi ani dupa nasterea lor. Multe studii au aratat si importanta laptelui matern versus formula in ceea ce priveste  capacitatile cognitive ale copilului.

Acidul folic este recomandat in timpul primelor 3 luni de sarcina. Citeste aici despre beneficiile acidului folic in aceasta perioada. Unul dintre ultimele studii arata ca acidul folic luat in sarcina poate reduce probabilitatea aparitiei problemelor comportamentale in copilaria timpurie.

Consumul de peste e foarte benefic, specialistii aratand ca acizii Omega-3 sunt adevarate „caramizi” pentru celulele cerebrale, dar si pentru continutul de iod, care s-a dovedit a avea un aport substantial asupra abilitatilor de citit la copii.

Exista multi factori ce pot afecta performanta mentala a copiilor: nivelul educational al parintilor, statutul socio-economic, varsta parintilor si background-ul genetic al mamei si copilului. Toate acestea influneteaza practic felul in care nutrientii sunt procesati si transferati in timpul sarcinii si a alaptarii, in consecinta, felul cum este afectata performanta mentala.

Surplus caloric in timpul sarcinii

Cercetatorii au stabilit ca pentru a avea un copil sanatos, organismul tau are nevoie de un surplus de aproximativ 300 de calorii pe zi in conditiile in care intreprinzi activitati cotidiene obisnuite.

De retinut este faptul ca pe timpul sarcinii, viitoarea mamica are nevoie de un surplus de vitamine si minerale cu 50% mai mare decat de obicei si 10 grame de proteine pe zi pentru cresterea fatului si a placentei, marirea volumului de lichid celular, a sanilor si a uterului.

Acest surplus caloric ar trebui sa fie suficient pentru a atinge o greutate cu 9-11 kilograme mai mare decat inainte de sarcina. Daca inainte de a ramane gravida ai fost foarte slaba, specialistii recomanda o crestere in greutate cu aproximativ 12-15 kilograme.

In cazul in care dieta ta nu este prea bogata in elemente nutritive, ai o greutate scazuta sau suferi de anumite conditii medicale precum diabet, hipertensiune sau preeclampsie, ar fi bine sa-ti stabilesti o intalnire cu un medic nutritionist pentru unele modificari necesare in alimentatia ta.

Daca inainte de a ramane gravida ai fost putin mai plinuta, a incerca sa urmezi un regim de slabire in timpul sarcinii este total daunator, deoarece bebelusul tau ar outea fi privat de anumiti nutrienti esentiali.

Alimentele potrivite in cantitati potrivite

  • O dieta echilibrata trebuie sa contina alimente din toate cele patru grupe ale piramidei nutritionale. Asadar, macar o data pe zi trebuie sa consumi unul dintre urmatoarele alimente ale primei grupe: carne (de preferat carnea de vita sau de pui), peste, oua, fasole, linte, unt de arahide, alune, seminte sau nuci.
  • Din a doua grupa e alimente, ai nevoie de lapte, branza si iaurt. Mare atentie la branzeturile fermentate. Acestea nu sunt recomandate pe timpul sarcinii.
  • A treia grupa e alimente, cea a fructelor si legumelor este impartita in doua categorii: fructe si legume care contin mari cantitati de vitamina C (broccoli, varaa de BRuxelles, conopida, ardei gras verde, spanac, cartofi, pepene rosu, pepene galben, lamaia, protocala, capsunele, papaya etc) si cele care contin cantitati insemnate de betacaroten, pe care organismul il transforma in vitamina A (broccoli, varza, morcovi, spanac, cartofi dulci, caise, nectarine, piersici, dovleac etc).
  • Din grupa cerealelor alege painea neagra sau grahamul, precum si cerealelel integrale. Ar fi indicat sa nu depasesti 4 felii de paine pe zi.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here