Ce trebuie sa stii despre Zona Zoster in sarcina?

Fotografie creată de MART PRODUCTION, de la Pexels

Zona Zoster este o infectie cutanata virala determinata de virusul varicelo-zosterian, acelasi care determina si varicela. Pentru fat insa, o infectie materna cu virusul varicelo-zosterian poate da uneori unele complicatii, spre exemplu, malformatii congenitale din cauza transmiterii infectiei transplacentar.

Printre aceste malformatii congenitale se numara: corioretinita (cu afectarea analizatorului vizual), atrofie corticala cerebrala, hidronefroza (afectarea renala), defecte cutanate si osoase.

La o sarcina mai mica de 13 saptamani, aceste modificari s-au observat la numai 0,4% din cazuri. Se apreciaza ca riscul cel mai mare este in cazul infectiei survenite in perioada 13-20 de saptamani de sarcina, perioada in care modificarile malformative au fost evidentiate in 2% din cazuri.

Expunerea in timpul nasterii la contactul cu acest virus poate determina infectia fatului, care poate evolua de la forme usoare, caracterizate doar printr-o eruptie cutanata si pana la manifestari grave, care pot merge pana la o infectie generalizata cu afectare viscerala diseminata, in functie de starea de sanatate a nou-nascutului.

In cazul in care zona Zoster sau varicela apare la o femeie insarcinata, exista un risc ca aceasta sa dezvolte o pneumonie virala care adesea poate fi severa, dar care, daca se rezolva, nu influenteaza in sine dezvoltarea fatului.

Stabilirea riscurilor

Zona Zoster este provocata de reactivarea virusului varicelei dupa infectia initiala. Daca ai avut varicela, esti imuna si este extrem de putin probabil sa faci boala din nou. Anticorpii tai te vor proteja si pe tine, si pe bebelusul pe care il porti in burtica. Daca nu esti sigura ca ai avut varicela, ar trebui sa discuti cu medicul. Numai el poate stabili care sunt riscurile, stabilind prin analize daca ai anticorpii varicelei.

Femeile insarcinate care au fost expuse in mod semnificativ la varicela si care nu au facut deja boala pot fi protejate daca li se administreaza un preparat cu anticorpi numit imunoglobulina varicela-zoster (varicella-zoster immune globulin VZIG). Acesta trebuie administrat pana in 72-96 de ore de la expunere. Cu cat este administrat mai curand, cu atat poate fi mai eficient.

Cei mai multi specialisti sustin ca in perioada din saptamana 20 de sarcina si pana la termen riscurile pentru fat sunt diminuate.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here