Ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină?

Photo by MART PRODUCTION, Pexels

Probabil ai auzit vorbindu-se în sarcină despre dopul gelatinos. Acesta este ca o formațiune mai mucoidă (consistența unei gelatine, de aici și numele), de culoare alb-rozalie, care are rolul de strat protector la intrarea în colul uterin în timpul sarcinii. Află aici ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină. 

Dopul gelatinos ajută la prevenirea pătrunderii în uter a bacteriilor și altor microorganisme dăunătoare, care ar putea să provoace infecții bebelușului din burtică. Cercetările au arătat că dopul gelatinos conține niveluri ridicate de imunoglobuline, care acționează ca un gardian pentru făt.

Pe scurt, când colul uterin începe să se dilate în timpul nașterii și începe să împingă bebelișul afară din uter, dopul gelatinos se deplasează în vagin și în cele din urmă este eliminat din corp.

Pierderea dopului gelatinos indică începerea travaliu?

Pierderea dopului de mucus în timpul sarcinii nu indică întotdeauna începerea travaliul. Pentru unele femei, pierderea dopului gelatinos poate însemna faptul că, a început să se dilate colul uterin, pentru se pregăti de travaliu, de obicei în ultimul trimestru de sarcină, dar acest lucru poate însemna că travaliul va începe doua zi, peste câteva zile sau poate chiar câteva săptămâni. În cele mai multe dintre situații dopul gelatinos se elimină între a 36-a și a 40-a săptămână de sarcină.

Așa cum am stabilit mai sus, simpla eliminare a dopului gelatinos nu înseamnă începerea travaliului, dar este esențial să urmărești și apariția altor semne, precum:

  • Coborârea bebelușului în pelvis – spre sfârșitul celui de-al treilea trimestru, bebelușul începe să se poziționeze mai jos spre pelvisul mamei. Acest proces este cunoscut sub denumirea de ”coborâre”. Se poate observa o schimbare a formei abdomenului, dar și o urinare frecventă din cauza presiunii asupra vezicii urinare.
  • Ruperea membranelor – în timpul sarcinii, un strat protector de lichid numit sac amniotic înconjoară fătul care se află în curs de dezvoltare. Spre sfarsitul celui de-al treilea trimestru, sacul amniotic se rupe (de obicei, când este vorba despre declanșarea travaliului). Acest proces este cunoscut sub numele de ruperea membranelor (lichidul amniotic ”tâșnește” și ai impresia că ai urinat fără voie).
  • Dilatarea – Până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, colul uterin se înmoaie, devine mai subțire și se dilată treptat pentru a facilita nașterea copilului. Acest proces de extindere a colului uterin este cunoscut sub numele de dilatare a colului uterin.
  • Contracții regulate puternice: mușchii uterului se pot contracta și relaxa pe măsură ce te vei apropia de termen (DPN), experimentând diverse contracții ”de probă”. La un moment dat acestea pot deveni mai puternice, mai regulate și pot indica faptul că începe travaliul.

Cum îți dai seama că ai pierdut dopul gelatinos?

Să revenim la subiectul discutat azi: dopul gelatinos. Multe femei însărcinate consideră că este cam greu să faci diferența între secreția vaginală (care poate fi uneori mai abundentă) și dopul gelatinos. Cu toate acestea, în momentul în care observă pe lenjeria intimă sau pe hârtia igienică o formațiune mucoidă albă-transparentă, destul de densă, uneori cu firicele rozalii printre, realizează că despre dopul gelatinos este vorba.

Dacă observi pierderea dopului gelatinos când ai mai puțin de 36 de săptămâni de sarcină, atunci ar fi bine să discuți acest aspect cu medicul ginecolod sau chiar să mergi la un consult, pentru a elimina varianta de travaliu prematur. De asemenea, dacă dopul gelatinos conține o cantitate mai mare de sânge (aproximativ, mai mult de 2 lingurițe de sânge), atunci ar fi bine să te adresezi specialistului (ca să nu fie vorba despre o complicație cu placenta).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here