Multe adolescente cu epilepsie dupa ce incep un tratament si se simt bine, ajung la varsta adulta, cand isi intemeiaza o familie si vor sa devina mame. Si da, este posibil acest lucru. Ce trebuie sa stie gravida cu epilepsie aflati de la dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog, initiatorul proiectului Telemedicina in Epilepsie.
,,Inainte de-a ramane insarcinata trebuie schimbat tratamentul astfel riscurile de malformatii materno- fetale sa se reduca la minim. Sunt molecule cunoscute cu risc inalt care sub nicio forma nu trebuie sa fie active in timpul dorintei de-a avea copii si trebuie inlocuite cu molecule cu risc relativ identic ca si cum nu ar lua medicamente”, a precizat. dr. Bogdan Florea.
Medicul neurolog a atras atentia asupra faptului ca in sarcina trebuie urmarita foarte bine femeia cu epilepsie. In ceea ce priveste tratamentul gravidei cu aceasta afectiune ,,sunt doua scoli de epilepsie unele care spun ca trebuie sa inlaturi medicamentul pe timpul sarcinii, lucru cu care eu personal nu sunt de acord, asemenea unor scoli cum sunt cele din Danemarca, altii spun ca trebuie ajustata doza in functie de kilogram corp, sa pastrezi in intervalul terapeutic, lucru pe care il imbratisez, iar dupa nastere, in timpul alaptarii se ajusteaza din nou la kilogramele corp ale mamei. Parametrul cheie este concentratia serica, medicamentele nu se iau asa numai dupa kilograme aveti, ci cum se absorb medicamentele acelea”.
Neurologul Bogdan Florea semnaleaza faptul ca medicamentele se absorb diferit la un adolescent comparativ cu un adult tanar sau cu un varstnic, motiv pentru care este important sa se faca concentratia plasmatica a medicamentului pentru a vedea ce doze de medicament trebuie prescrise.
Vezi intreg materialul video aici
Autor: Alexandra Manaila
Pe aceeasi tema mai poti vedea