Cat si de ce trebuie sa doarma femeile insarcinate? Studiile arata ca pana la 40% dintre gravide se confrunta cu anumite probleme de somn, invocand cel mai des “lipsa somnului”. Pe langa oboseala si indispozitie, lipsa somnului le poate aduce femeilor insarcinate ulterioare stari depresive, dar si de anxietate.
Citeste si: Esti insarcinata? Nu te mai stresa!
Ai putea spune ca sarcina este o cursa impotriva timpului, cu o numaratoare inversa de mai putin de 9 luni (in functie de momentul in care este detectata sarcina!). Somnul din timpul sarcinii este extrem de important, dar multe femei insarcinate nu-i acorda atentia necesara, considerand ca vor putea recupera din orele pierdute dupa nasterea bebelusului. Problema este ca somnul pierdut in timpul sarcinii nu poate fi recuperat, iar femeile isi incep aceasta etapa frumoasa de proaspete mamici cu un deficit de somn, conform psychologytoday.com.
De cat somn are nevoie o femeie insarcinata?
Un studiu recent, la care au participat peste 2 000 de femei gravide a aratat ca femeile care au dormit mai putin de 8 ore pe noapte au avut o usoara crestere a riscurilor de depresie si de anxietate prenatale.
Durata orelor de somn vs calitatea somnului
Acelasi studiu a scos la iveala ca, mai importanta decat durata orelor de somn este calitatea somnului si ca cel din urma atr un impact mai mare asupra sanatatii emotionale.
La intrebarea „Cum ati evalua calitatea somnului din timpul ultimei luni”, femeile care au raportat calitatea somnului drept „normala spre slaba”, au avut un risc moderat pana la un risc ridicat de depresie si anxietate in timpul sarcinii.
Cele mai mari riscuri indicate de rezultatele studiului erau pentru femeile care au raportat calitatea somnului drept „slaba”. Aceste femei au de 4 ori mai multe sanse de a dezvolta depresie si de aproape 8 ori mai multe sanse de a experimenta anxietate in timpul sarcinii. Cu alte cuvinte, mai rau decat sa dormi insuficient este sa ai un somn necalitativ.
Citeste si: Esti insarcinata? Renunta la vicii, pentru a nu afecta copilul!
Verifica-ti somnul
Citeste propozitiile de mai jos. Cu cat bifezi mai multe dintre ele, cu atat ti se confirma ca dormi insuficient si ca ai nevoie de somn.
- Majoritatea noptilor dorm mai putin de 8 ore de somn.
- Majoritatea zilelor nu ma simt odihnita atunci cand ma trezesc.
- Majoritatea zilelor simt ca nu am suficienta energie pentru toate activitatile de peste zi.
- Majoritatea zilelor nu ma simt motivata – la serviciu, acasa, la joaca.
- Cele mai multe zile ma simt obosita si epuizata.
- Majoritatea zilelor ma simt frustrata ca nu am energia sa fac ceea ce vreau si trebuie sa fac.
S-ar putea sa te intereseze si: Alergiile si sarcina: iata ce trebuie sa stii