Care sunt cauzele durerilor ovariene in timpul sarcinii?

Fotografie creată de Iamngakan eka, de la Pexels

Ovarele sunt doua organe pereche care fac parte din sistemul reproducator feminin si al caror rol consta in eliberarea lunara a unui ovocit si secretia de hormoni feminini. Ca orice organe, pot suferi si ele de unele afectiuni care, netratate la timp, pot duce chiar si la infertilitate.

Intrebare:

Ce reprezinta durerile ovariene din timpul sarcinii si care sunt cauzele acestora?

Femeile insarcinate care resimt dureri ovariene in primul trimestru trebuie sa mearga la ginecolog, deoarece durerile pot sugera prezenta uneia dintre urmatoarele afeciuni: sarcina ectopica, avort spontan, fibrom uterin, avort septic. Durerea aparuta in ultimul trimestru de sarcina poate fi atribuita tractionarii ligamentului rotund al uterului. Femeile care au suferit in antecedente o operatie de cezariana pot dezvolta adeziuni in jurul cicatricii uterine. Pe masura cresterii fatului, tesutul cicratricial si adeziunile formate pot produce dureri, interpretate gresit ca fiind cauza ovariana.

Cauze comune

  • Ovulatia

In  perioada ovulatiei, femeile pot resimti durere violenta la nivelul unuia dintre ovare. Aceasta poarta numele de mittelschmertz si apare de obicei la mijlocul ciclului menstrual. Substratul fiziologic il constituie ruptura foliculului si eliminarea unui ovocit, in scopul unei eventuale fertilizari.

  • Dismenoreea

Majoritatea femeilor resimt crampe abdominale inferioare in perioada menstruatiei. Pentru amelioararea acestora se pot administra analgezice orale.

  • Chisturile ovariene

Sunt foarte frecvente, in special in perioada reproductiva din viata unei femei. In cele mai multe cazuri, chisturile ovariene sunt asimptomatice, dar in cazul rupturii sau sangerarii ele se pot manifesta cu durere. Ruptura unui chist ovarian poate fi consecinta efortului fizic intens, traumatismelor sau a contactului sexual. Durerea din ruptura de chist ovarian dispare de la sine de obicei in decurs de o saptamana. Sangerarea unui chist ovarian se produce in interiorul acestuia, transformandu-l intr-un chist solid. Hemoragia unui chist ovarian se rezolva de la sine in decurs de 1-2 luni, fara a aparea complicatii sau a fi necesara vreo interventie terapeutica. Durerea din chisturile ovariene poate fi insotita de alte simptome: cicluri menstruale neregulate, durere la contactul sexual (dispareunie) sau la defecatie, greata si varsaturi, balonare. Chisturile ovariene se diagnosticheaza la examenul ginecologic si prin ecografie abdominala. In cele mai multe cazuri, chisturile ovariene nu necesita nicio interventie terapeutica, ci doar o atenta monitorizare. Amelioarea durerii asociate chisturilor ovariene se poate obtine prin administratea de pilule contraceptive. Pilulele contraceptive previn ovulatia, reducand astfel aparitia de chisturi noi. Extirparea chisturilor ovariene se poate face prin laparoscopie.

Cauze mai rar intalnite

  • Endometrioza

La unele femei, tesutul care captuseste cavitatea uterina se dezvolta ectopic. El se comporta la fel ca si tesutul endometrial de la nivelul uterin, sub influenta ciclica hormonala: se mareste si sangereaza lunar. Endometrioza se asociaza ca aparitia de fibroze si endometrioame, care sunt foarte dureroase. Endometrioza mai ascoziaza si menstre dureroase, durere la contactul sexual, menoragii si infertilitate.

  • Boala inflamatoarie pelvina (BIP)

Reprezinta o afectiune a ovarelor (ooforita), uterului si trompelor terine (anexita) consecutiva bolilor cu transmitere sexuala, cum sunt N. gonorrhea si Chlamydia trachomatis. Reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de durere pelvina la femei. Alte simptome ale BIP sunt: durere la contactul sexual, febra, secretia vaginala abundenta, cicluri mentruale neregulate, diaree, varsaturi, oboseala, disurie (mictiuni dificile).

  • Tumorile ovariene

Tumorile se pot dezvolta la nivel ovarian si pot avea caracter benign sau malign. Prezenta unei tumori ovariene poate fi suspectata in cazul aparitiei urmatoarelor simptome insotitoare: balonare, senzatie imperioasa de mictiune, indigestie, tulburari de tranzit (diaree sau constipatie), inapetenta, scadere sau crestere in greutate neintentionate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here