Ceea ce mananca viitoarea mama in timpul sarcinii este foarte important pentru sanatatea bebelusului, atat din punct de vedere fizic, cat si mintal. Spre exemplu, o meta-analiza (facuta pe baza a mai multor studii) a aratat ca dieta gravidei influenteaza dezvoltarea cognitiva si comportamentala a copilului.
O dieta alimentara dezechilibrata, adoptata in timpul sarcinii sau pe perioada alaptarii, poate afecta serios sanatatea copilului, potrivit unui studiu realizat inca in 2007 de cercetatorii britanici, publicat in The Journal of Physiology, potrivit bbc. Puii cobailor, care au primit pe timpul sarcinii alimente procesate, au prezentat un nivel mare de grasimi in sange si in jurul organelor importante din corp, chiar si dupa adolescenta. Puii au prezentat, de asemenea, un risc inalt de diabet, chiar daca au avut o dieta alimentara echilibrata.
Cercetatorii de la Royal Veterinary College si London’s Wellcome Trust, autorii lucrarii, au mai demonstrat deja prin alte studii ca puii cobailor care au primit hrana de tip „junk food” in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii prezentau mai multe probabilitati de a dezvolta o slabiciune pentru astfel de gustari. Insa, noul studiu demonstreaza ca sanatatea puilor este afectata inca din perioada fetala, desi acestia au primit de la nastere o alimentatie echilibrata.
Profesorul Stephanie Bayol, unul dintre autorii studiului, a indicat ca dieta pe timpul sarcinii si alaptarii este foarte importanta pentru sanatatea pe termen lung a bebelusului. „Intotdeauna spunem: «Esti ceea ce mananci» cand, de fapt, esti ceea ce mananca mama ta”, a spus cercetatorul. Ingrijoratoare este mai ales tendinta de a acumula grasime in jurul organelor vitale, un fenomen asociat diabetului de tipul II.
Cercetatorii au descoperit diferente intre sexe, puii masculi prezentand un nivel mai mare de insulina, dar o glicemie in limite normale, spre deosebire de femele, care aveau, de asemenea, tendinta de a avea o greutate mai mare. Profesorul Neil Stickland, un alt autor al studiului, a indicat ca nu exista motive pentru care aceste lucruri sa nu poata fi aplicate si la oameni, pentru ca impart cu cobaii aceleasi sisteme biologice fundamentale. Mai multe studii anterioare au stabilit o asociere intre greutatea parintilor si cea a copiilor lor