Anestezia epidurală: avantaje și dezavantaje

Sursa foto: verywellfamily.com

Din ce în ce mai multe mame aleg să nască natural, folosind anestezia epidurală ca metodă de ameliorare a durerilor în timpul travaliului, de aceea îți prezentăm informații despre ce avantaje și dezavantaje prezintă această metodă.

Atenție! Oricare ar fi calea de naștere pe care o alegi, este esențial să discuți cu medicul și să fie o decizie informată și asumată.

Anestezia epidurală este un medicament sub formă lichidă care se injectează în partea de jos a coloanei, în spațiul epidural, și care ajuta la ameliorarea durerilor din timpul travaliului, permițându-i viitoarei mămici să rămână conștientă pe toată durata procesului nașterii.

Anestezia este făcută la cererea pacientei, în timpul travaliului, de către un specialist și doar cu acordul medicului cu care ai decis că naști, și doar după instalarea travaliului și dilatarea colului de 4-5 cm.

Medicamentul este introdus printr-un cateter plasat în zona membranei ce înconjoara coloana vertebrală. Acest lucru produce o anesteziere a nervilor care aduc senzații de la uter la canalul nașterii.

Lichidul continut de epidurala este o combinatie de anestezic local si un narcotic. Efectul anesteziei începe să fie simțit după 15-20 de minute, în funcție de fiecare persoană. Pe moment, este posibil ca anestezicul sa provoace piscaturi in picioare sau in zona dorsala, dar aceasta senzatie nu va persista. Senzatia de picioare grele, resimtita adesea de paciente, este normala si poti misca membrele.

Avantajele anesteziei epidurale

  • Elimină aproape de tot durerea, reduce disconfortul adus de contracții și astfel, îți permite să te odihnești între contracții sau dacă travaliul este prelungit. Faptul că ai posibilitatea să te odihnești te ajută să te concentrezi mai bine, ești mai puțin iritabilă și anxioasă.
  • Ești trează și participi activ la procesul nașterii;
  • Faptul că sunt eliminate o bună parte din dureri, mama poate avea sentimente pozitive legate de experiența nașterii.

Dezavantajele anesteziei epidurale

  • Este posibil să scadă  brusc tensiunea arterială.
  • Poți avea dureri de cap, din cauza scurgerii de fluid spinal (mai putin de 1% din femei prezinta acest efect secundar).
  • Uneori poți experimenta următoarele efecte secundare: frisoane, țiuit în urechi, dureri de spate, durere la locul unde este inserat acul, greața sau dificultate în a urina.
  • Anestezia epidurala poate ingreuna capacitatea ta de a împinge și, în acest caz, se pot impune alte proceduri -oxitoxină, forceps sau chiar cezariană- și astfel paote fi afectat și bebelușul.
  • Timp de câteva ore după naștere, partea de jos a corpului tău va fi amorțită și va trebui să mergi însoțită de cineva.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here