Putem preveni in vreun fel aparitia alergiilor in timpul sarcinii? La ce simptome ar trebui sa fim atente? Alergia mamei va fi mostenita de copil? Afla tot ce trebuie sa stii despre alergiile din timpul sarcinii de la Corina – Mihaela Bach, medic primar alergologie si imunologie clinica.
Unele femei raman surprinse atunci cand descopera ca sarcina le aduce la pachet si una sau cateva alergii. In cazul altor viitoare mamici, care se confruntau si inainte de sarcina cu alergiile, descopera ca acestea se pot agrava in perioada respectiva sau le pot afecta destul de mult calitatea vietii.
Burtica poate inca nu este vizibila, dar ai inceput sa stranuti cam des, simti o usoara durere in gat, ai pielea uscata, o eruptie de toata frumusetea pe abdomen si in plus te chinuie aceste episoade de urticarie. Probabil este timpul sa bati la usa …unui alergolog.
Citeste si: De ce creste numarul copiilor cu alergii?
Diagnosticul alergiilor…
“Porneste de la un consult minutios, care sa precizeze simptomele prezente si contextul in care se manifesta, antecedentele personale si familiale medicale, precum si examinarea clinica a pacientei. Ulterior, printr-o serie de teste specifice si caracteristice fiecarei patologii in parte, se va incerca decelarea cauzei respectivei manifestari. Testele care implica expunerea pacientei la diferite alergene, cu risc de reactie alergica sistemica (generala), vor fi amanate pana dupa nastere, fiind preferate testele de sange. In aceasta situatie se afla si testarea cutanata prick la alergene de mediu sau alimentare (chiar daca riscul de reactie adversa sistemica este foarte mic), testele cutanate sau de provocare la medicamente”, spune Corina – Mihaela Bach, medic primar alergologie si imunologie clinica.
La ce ar trebui sa fii atenta
Simptomele care sugereaza o eventuala reactie alergica sunt diferite in functie de fiecare boala. De exemplu, in caz de “rinoconjunctivita alergica – prurit la nivelul nasului si ochilor, stranuturi repetate, congestie nazala, rinoree, lacrimare; astm – respiratie dificila si suieratoare, insotita de tuse si senzatie de apasare in piept, inclusiv in cursul noptii sau dupa efort fizic/ras/plans; dermatita/eczema – inrosirea pielii insotita de prurit, uneori si umflaturi, uscaciune si/sau vezicule; urticarie si angioedem – papule/blande rosii si pruriginoase, de dimensiuni diferite (de la foarte mici pana la placarde), care dispar relativ spontan in maxim 24 de ore, umflarea extremitatilor (buze, pleoape, maini, picioare), de obicei asimetric, cu sau fara roseata, uneori si cu senzatie de sufocare, raguseala; anafilaxia – reactie alergica generala, instalata brusc, care poate avea diferite grade de severitate si poate asocia toate manifestarile descrise anterior, inclusiv cu manifestari digestive (varsaturi, crampe abdominale etc), cu forma cea mai severa de soc anafilactic, cand tensiunea arteriala se prabuseste pana la pierderea starii de constienta, respiratia este foarte dificila, existand inclusiv risc de deces”, explica alergologul.
Citeste si: Rinita alergica, mostenire de familie
Sarcina poate influenta evolutia bolii alergice
Potrivit specialistului, orice alergie care apare in afara sarcinii poate aparea si la femeia gravida, fie ca a fost diagnosticata anterior, fie ca nu. “Sarcina poate influenta evolutia bolii alergice, fara a fi cunoscuti unii dintre factorii care intervin. S-a observat ca, de exemplu, in cazul astmului: o treime dintre gravide isi pot controla boala, la o treime se amelioreaza, in timp ce la ultima categorie se agraveaza pe parcursul sarcinii. Similar se intampla si cu rinita alergica. In cazul rinitei, exista si o forma de rinita vasomotorie de sarcina, ce apare din cauza modificarilor hormonale si care se remite dupa nastere. Ea poate agrava o rinita alergica preexistenta”, precizeaza specialistul.
Urticaria gestationala…
…sau sindromul PUPPP (engl. Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy) apare, de obicei, in ultimul trimestru de sarcina. “Eruptia polimorfa de sarcina este mai frecventa in cazul primei sarcini, dar si la sarcinile gemelare, din cauza distensiei tegumentului la nivel abdominal, care se remite la o perioada dupa nastere. Eruptia apare in jurul ombilicului sub forma unor papule rosii si pruriginoase, pe fond eritematos, care se extind treptat in partea inferioara a abdomenului, ulterior, posibil si pe coapse, fese sau brate”. Pruritul poate fi suficient de intens incat sa afecteze activitatea zilnica si somnul. Vestea buna este ca poti ameliora simptomele urticariei prin “aplicarea tratamentelor locale de tipul cremelor emoliente si creme cu cortizon local, de obicei, de potenta mai mica, astfel incat sa minimizam riscul reactiilor adverse. La tratamentul local se poate asocia tratamentul oral cu antihistaminice”, recomanda alergologul.
Administrarea medicamentelor in timpul sarcinii
Ideal ar fi ca in timpul sarcinii sa nu fie necesara administrarea de medicamente, mai ales in primul trimestru, atunci cand riscul de malformatii la fat este cel mai mare. Potrivit alergologului, “trebuie avut in vedere insa faptul ca anumite boli, necontrolate, pot afecta evolutia sarcinii si dezvoltarea fatului.
Lipsa de control al astmului la gravidele cu forme persistente moderate sau severe se poate asocia cu nastere prematura, greutate mica la nastere sau suferinta fetala din cauza slabei oxigenari a sangelui mamei, si implicit, a fatului. Nu trebuie neglijate nici riscurile la care se supune mama prin lipsa tratamentului, existand riscul de crize severe de astm, care sa-i puna viata in pericol.
Anafilaxia, cea mai severa reactie alergica, amenintatoare de viata, va fi tratata in acelasi mod in care este tratata si in lipsa sarcinii, fiind esential tratamentul adecvat si rapid administrat pentru a nu pune in pericol viata mamei sau a fatului. In cazul socului anafilactic, din cauza scaderii tensiunii arteriale a mamei si hipoperfuziei uterine, fatul va avea de suferit, existand inclusiv riscul de avort spontan.
Bolile aparent mai “usoare”, de tip rinoconjunctivita alergica, dermatita, urticarie, desi nu pun in pericol viata mamei sau a fatului, pot afecta foarte mult calitatea vietii mamei prin afectarea somnului, a activitatilor zilnice si inducerea unui stres emotional suplimentar.
Ca prima etapa de tratament se vor avea in vedere masurile de reducere sau evitare a expunerii la alergenul/alergenele declansatoare. Este de preferat, de exemplu, ca, cel putin temporar, pe perioada sarcinii, sa se gaseasca o alta locuinta unui animal de companie, daca acesta este cauza unor manifestari de tip rinoconjunctivita alergica si/sau astm.
Pe langa masurile profilactice, in functie de severitatea bolii, medicul alergolog va recomanda tratamentul medicamentos necesar, alegand medicamentele care s-au dovedit in timp ca nu cresc riscul de malformatii sau alte reactii adverse la fat, in conformitate cu ghidurile si recomandarile actuale; aceste medicamente pot fi administrate inclusiv in primul trimistru de sarcina”, spune Corina-Mihaela Bach, medic primar alergologie si imunologie clinica.
Vezi si Alergie sau intoleranta alimentara?
De asemenea, alergologul atentioneaza ca alergiile care au un impact major asupra sanatatii mamei, precum astmul persistent/sever sau reactiile anafilactice moderate/severe, trebuie tinute sub control, deoarece lipsa medicatiei necesare poate duce la suferinta fetala printr-o slaba oxigenare a sangelui sau, in situatii extreme, chiar la avort spontan.
In cazul in care iti faci griji daca alergia se poate transmite de la mama la fat, alergologul spune ca alergia nu se transmite de la mama la fat asa cum intelegem transmiterea unei boli contagioase. “Exista insa o componenta genetica a alergiilor, existand riscul de transmitere la copil. Riscul de atopie in populatia generala este de 20-30%. Daca unul dintre parinti este atopic, acest risc creste la 40-50%, iar daca ambii parinti sunt atopici poate ajunge la 60-70%”, adauga alergologul.
Autor: Inga Stoian
Specialist: Corina – Mihaela Bach, medic primar Alergologie si Imunologie Clinica
Citeste si: 5 mituri despre mancarea bebelusului
[…] acest risc creste la 40-50%, iar dacă ambii părinți sunt atopici poate ajunge la 60-70%”, explică […]