Esti insarcinata si urmezi toate recomandarile oferite de doctor, esti atenta la ce mananci, eviti alcoolul, fumatul, stresul si reusesti sa-ti pastrezi o atitudine calma si pozitiva. Toate pentru binele tau si al bebelusului din burtica. Cu toate acestea, mai exista ceva de ce ar trebui sa tii cont, si anume de aerul pe care-l inspiri, pentru ca tot mai multe studii sustin ca aerul poluat poate afecta sarcina. Afla aici mai multe informatii despre efectele negative ale aerului poluat asupra sarcinii si cum te poti proteja.
Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii
Ce inseamna aer poluat? Ce contine acesta?
In mod obisnuit, aerul poluat este format din ozon, particule, dioxid de azot, dioxid de sulf, emisii de poluanti de la autovehicule, funingine, praf, substante chimice etc. Poti fi expusa la aer poluat, indiferent ca te afli intr-o metropola sau intr-un satuc indepartat.
Printre principalele simptome ale expunerii prelungite la aer poluat sunt: tuse suieratoare, ochi iritati, sinusuri iritate, boli respiratorii dese sau cronicizate (bronsita, astm etc), oboseala cronica, scadere a capacitatii pulmonare, crize respiratorii, boli cardiovasculare si chiar cancer.
Desi aerul poluat este daunator tuturor fiintelor de pe aceasta planeta, acesta are un impact mai puternic asupra femeilor insarcinate, bebelusilor si varstnicilor.
Citeste si: Ce spun specialistii despre manichiura, tocuri inalte si bai fierbinti in timpul sarcinii?
Principalele pericole ale expunerii unei gravide la aer poluat:
- Astm
- Greutate scazuta a bebelusului la nastere
- Risc de avort spontan
- Risc de nastere prematura: Studiul realizat de The Stockholm Environment Institute de la Universitatea din York a scos la iveala ca aproximativ 3 milioane de bebelusi se nasc prematur in fiecare an din cauza poluarii aerului.
- Autism: un studiu alarmant facut la Harvard a aratat ca femeile expuse la un grad inalt de aer poluat in timpul celui de-al treilea trimestru au fost mult mai predispuse sa dea nastere unui copil cu tulburari din spectrul autist, scrie Americanpregnancy.org.
- Probleme de fertilitate. Mai multe studii au aratat legatura dintre poluarea aerului si cresterea cazurilor de infertilitate la barbati si femei.
Cum se poate proteja o femeie insarcinata?
- Verifica mai des indicele calitatii aerului in tara/localitatea unde te afli, precum si daca exista anumite stiri/avertizari.
- Foloseste un purificator de aer pentru locuinta.
- Nu folosi fixativ de par, vopsea, acetona sau alte spray-uri in incaperea in care iti petreci timpul, opteaza pentru produse de curatare cat mai naturale, foloseste hota atunci cand gatesti, aeriseste cat mai des dormitorul si biroul, verifica existenta mucegaiului, utilizeaza detectoare de monoxid de carbon si gaz etc.
- Evita plimbarile in aer liber in perioadele sau locurile extrem de poluate.
- Infrumuseteaza-ti locuinta cu mai multe plante care sunt speciale pentru purificarea aerului.
Autor: Inga Stoian
S-ar putea sa te intereseze si: Igiena gravidei