3 fructe pe care ar fi bine să le eviți în primul trimestru de sarcină

Photo by Pineapple, Pexels

Sarcina unei femei este împărțită în trei părți sau trimestre. Primul trimestru este considera primele trei luni de sarcină și este important pentru că, deși fătul abia de se vede, acum este perioada în care se dezvoltă majoritatea organelor. Fiind în curs de dezvoltare, este, de asemenea și lipsit de apărare, deoarece încă nu are propriul său sistem imunitar. Toate organele sale în creștere pot fi rănite de o varietate de lucruri, cum ar fi anumite  medicamente, infecții, radiații, tutun și diverse  substanțe chimice toxice.

Știind toate acestea, o modalitate de a-ți menține sănătatea ta și a fătului în această perioadă este să eviți alcoolul, cofeina, fumatul, drogurile, anumite medicamente. Dezvoltarea fetală sănătoasă merge, de asemenea, mână în mână cu obiceiurile bune de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, consumul de adecvat de apă și o alimentație echilibrată și diversificată.

Despre principalele alimente care ar trebui evitate în timpul sarcinii am scris aici (pe scurt, ar trebui să eviți orice poate duce la toxiinfecții alimentare). Totuși, știai că există și unele fructe pe care ar trebui să le eviți, mai ales în primul trimestru?

  1. Strugurii

Părerile sunt mixte atunci când este vorba despre consumul de struguri în primul trimestru de sarcină. Unii experți sugerează că este sigur să mănânci, în timp ce unii spun că ar trebui să eviți.  În timp ce strugurii au niveluri ridicate de vitamina A (excesul de vitamina A în sarcină poate duce la dezvoltarea unor malformații congenitale, probleme cardiace, hidrocefalie etc) și C (vitamină foarte importantă în sarcină), există câteva motive pentru care ai putea dori să te ferești de struguri în primul trimestru de sarcină, potrivit anmum.com:

Toxicitatea resveratrolului. Coaja exterioară a strugurilor este bogată într-un compus numit resveratrol. Deși cercetările științifice identifică resveratrolul ca un nutrient sănătos, acesta ar putea fi toxic pentru femeile însărcinate (resveratrolul poate reacționa cu nivelurile hormonale disproporționate pe care le-ar putea avea o femeie însărcinată). Un studiu a mai descoperit că maimuțele însărcinate hrănite cu suplimente de resveratrol au avut pui care prezentau probleme de pancreas (organ important pentru controlul nivelului de glucoză din sânge), ceea ce însemna că micuții erau mai susceptibili să sufere de diabet mai târziu. O altă problemă ar fi pesticidele de pe coaja strugurilor, care sunt greu de îndepărtat (pot contribui la complicații de sănătate la făt).

În plus, consumul de struguri poate duce la constipație, iar multe dintre gravide și așa se confruntă cu această problemă, din cauza hormonilor.

  1. Papaya

Este un fruct cunoscut pentru pulpa sa dulce, suculentă, portocalie și ca un bun remediu natural pentru indigestie. Este comun în țările tropicale și vine într-o varietate de tipuri și dimensiuni. Cu toate acestea, formele necoapte și semi-coapte ale acestui fruct nu sunt deosebit de bune pentru femeile însărcinate din următoarele motive:

  • Sunt abundente în latex, care favorizează contracția uterină timpurie. Acest lucru poate duce la un avort spontan. De asemenea, latexul este un alergen (simptome: nas curgător, umflarea în zona gurii, erupții cutanate, poate provoca și dificultăți de respirație sau chiar șoc anafilactic).
  • Conțin cantități mari de papaină. Unul dintre efectele secundare ale papainei este că poate declanșa travaliul timpuriu. Motivul din spatele acestui lucru este că papaina arată foarte asemănător cu o altă moleculă care îndeplinește acest rol (corpul tău o poate confunda).

Ar fi bine să evitați și mâncărurile (salatele, smothie-urile) care conțin papaya necoaptă sau semicoaptă (care au pielea complet verde) sau care conțin semințe de papaya.

Sunt specialiști care spun că papaya bine coaptă nu ar fi la fel de periculoasă, dar ar putea fi consumată în următoarele trimestre de sarcină în cantități cât mai mici.

  1. Ananasul

Din păcate, acest fruct tropical nu este potrivit pentru a fi consumat de către femeile însărcinate în primul trimestru de sarcină. Se știe că ananasul conține bromelaină, o enzimă care descompune proteinele. Unul dintre efectele sale secundare este că bromelaina poate înmuia colul uterin, ceea ce ar putea duce la travaliu precoce sau ar putea provoca sângerări.  Bineînțeles, specialiștii susțin că acest efect nu este dat de la câteva feliuțe de ananas, mai ales dacă este pofta mare, dar atenție, pentru că acesta poate provoca și arsuri la stomac, în unele cazuri chiar diaree. Există posibilitatea ca ananasul să provoace și o reacție alergică. Dacă ai simptome precum congestie nazală, mâncărimi sau zone umflate în gură sau astm după consumul de ananas, adresează-te medicului).

Atenție! Este important să introduci fructe și legume în alimentația ta în timpul sarcinii, dar asigură-te că acestea sunt bine spălate.

Particulele de sol de pe fructe și legume pot adăposti bacterii care pot duce la toxoplasmoză (infecție deosebit de periculoasă pentru făt).

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here