Un alt fel de inec, mai ales in cazul copiilor. Ce trebuie sa stie parintii?

Da, inecul este un subiect infricosator de discutie si de cele mai multe ori, cand vorbim despre inec, stim ca asta se intampla in apa. Ei bine, inecul se poate intampla si atunci cand copilul a parasit bazinul cu apa si este ceea ce se numeste „inec uscat”. Un alt tip de inec este cel secundar care se poate petrece la mai mult de o zi dupa ce copilul a fost la un pas de inec.

Inecul secundar se intampla atunci cand o persoana moare dupa mai mult de 24 de ore de la inghitirea apei, fara simptome clare si fara probleme de respiratie. Unii dintre specialisti mai numesc acest aspect si „inecul intarziat”. Desi se intampla destul de rar, inecul secundar apare pana la 48 de ore dupa ce copilul a avut un incident provocat in apa. De altfel, inecul secundar este cauzat de existenta unei cantitati de apa in plamani. Potrivit Asociatiei Medicale de Surf, cantitatea mica de apa poate fi chiar si doi mililitri de apa/kg din greutatea corporala.

Vezi si Cand este indicat sa ne aducem copiii la prima lectie de inot

Astfel, cantitatea de apa inhalata in plamani poate cauza ceea ce se numeste edem pulmonar.

Inecul uscat apare, in special, la copii si este important sa fii constient de semnalele ulterioare care pot aparea, chiar daca cel mic pare ca este in regula dupa un astfel de incident. Inecul uscat apare in mai putin o ora dupa ce copilul a inhalat apa.

Asa cum am mentionat, inecul uscat se intampla in mai putin de o ora de la inhalarea apei, ceea ce va produce laringospasmul. Prin urmare, laringospasmul se refera la contractia coardelor vocale si la inchiderea laringelui. Persoanele care vor suferi un laringospasm vor avea dificultati bruste de respiratie si de vorbire, potrivit Sfatul Medicului.

Iata de ce anume trebuie sa fii constient, dupa ce copilul a suferit un accident de apa, si anume:

  • Probleme de respiratie sau de vorbire;
  • Stare de iritabilitate;
  • Comportament ciudat;
  • Tuse;
  • Durere in piept;
  • Lipsa de energie;
  • Probleme ale somnului.

„Inecul uscat este o afectiune rara. Nu trebuie sa intram in panica daca copilul a inghitit putina apa si a tusit de cateva ori. Trebuie sa fim insa atenti la simptomele care apar in cateva ore sau a doua zi. Daca copilul este somnolent, tuseste excesiv, are dureri de cap, probleme de respiratie, dar si greata sau varsaturi, trebuie sa il ducem la un control medical pentru a elimina orice fel de suspiciune”, a precizat medicul internist Florin Tudor, intr-un interviu, pentru Adevarul.

Vezi si Care este frecventa la bazinul de inot recomandata pentru copii

Ce poti face in acest caz?

Este important sa apelezi la 112 pentru asistenta medicala, in cazul in care ai observat simptomele inecului uscat la copil. Incearca sa-l linistesti pe cel mic pe durata laringospasmlui. Daca va fi nevoie, copilul va merge la spital pentru supraveghere. Totodata va fi nevoie de investigatii ale plamanilor si de eliminare a lichidului din plamani. In cazul in care exista probleme mai dificile de respiratie, specialistii vor recomanda folosirea mastii de respiratie cat timp va fi sub supraveghere la spital, cel putin pentru un timp.

Cum poti preveni inecul uscat?

Ca parinte, poti scadea sansele ca cel mic sa se inece tinand cont de urmatoarele lucruri:

  • Supravegheaza copilul mai mic de patru ani, chiar si in cadita de acasa;
  • Copiii sub patru ani nu trebuie sa inoate sau sa-si faca baita fara cineva care sa-i asiste;
  • Investeste in lectii de inot atat pentru tine, cat si pentru copil;
  • Tine piscinele gonflabile sau cele de curte inchise atat timp cat nu exista niciun adult care sa poata sa-l supravegheze pe cel mic;
  • Asigura-te ca poti apela oricand la salvamar.

Vezi si De ce sa alegem inotul pentru copiii nostri

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here