Topul celor mai des intalnite afectiuni in primul an de viata

Photo by Rene Asmussen from Pexels

Medicii spun ca acestea sunt cele mai des intalnite afectiuni cu care se confrunta bebelusii pana la varsta de un an. Unii copii, „mai norocosi” sufera doar de una sau doua dintre aceste afectiuni in vreme ce altii „se lupta” cu toate. Afla aici care sunt acestea.

Constipatia

Constipatia este un simptom comun, ce afecteaza cam 30 la suta dintre copii. Apare rar la bebelusii hraniti la san, manifestarea fiind mai des intalnita la bebelusii de varste mai mari, din momentul in care au fost introduse alimentele solide. In primele saptamani de viata, copiii hraniti la san pot avea de la cateva scaune pe zi, pana la unul sau doua in cursul unei intregi saptamani. De regula, la bebelusii intre zero si trei luni, constipatia este rara, chiar daca micutul este hranit cu lapte praf. Copiii hraniti cu biberonul au, de regula, un scaun zilnic, desi o parte dintre acestia vor defeca o data la trei sau patru zile. Unii bebelusi se schimonosesc si se incordeaza la fiecare defecare, desi acest lucru nu inseamna neaparat ca sufera de constipatie. Totusi, daca bebelusul plange si este evident ca are dureri si probleme, este recomandat sa ceri sfatul medicului.

Raceala si gripa

Gripa nu trebuie confundata cu raceala. Ambele sunt provocate de virusuri care infecteaza caile respiratorii, dar simptomele si mai ales complicatiile gripei sunt mult mai severe. Suprainfectiile cu bacterii sunt complicatiile cele mai frecvente ale gripei si se produc ca urmare a afectarii epiteliului tractului respirator, care nu isi mai poate indeplini functia de aparare. Dintre suprainfectiile bacteriene, cea mai intalnita complicatie este pneumonia si se intalneste mai ales la bolnavii care sufera de afectiuni cronice cardiace sau pulmonare. Alte infectii bacteriene secundare care apar frecvent odata cu gripa, mai ales la copii, sunt: rinita, sinuzita, bronsita, otita. De asemenea, dupa gripa se observa deseori agravarea afectiunilor cronice, cum este cazul astmului bronsic, cel al bronsitei cronice, precum si cazul afectiunilor cardiovasculare sau cel al afectiunilor renale.

Dermatita de scutec

Este o problema care apare la nivelul pielii si poate provoca disconfort si suferinta bebelusului tau. Dermatita de scutec sau eritemul fesier este iritatia de la nivelul tegumentului acoperit de scutec al sugarului. Se prezinta ca o zona de inflamatie in zona inghinala si fesiera, de culoare rosiatica, rosu aprins sau in formele severe si cu microvezicule sau zone erozive. Formele acestea din urma se pot suprainfecta cu bacterii sau fungi. Factorii care favorizeaza aparitia dermatitei de scutec sunt pielea sensibila, umezeala, frictiunea si aciditatea scaunelor sau urina mai acida care intra in contact cu pielea. Pentru prevenirea suferintei bebelusului este important sa respecti regulile de igiena: schimbarea regulata a scutecului si evitarea supraincarcarii acestuia precum si evitarea scutecelor prea stramte.

Diareea

Atunci cand copilul pierde mai mult lichid decat este normal prin intermediul materiilor fecale inseamna ca are diaree. Boala diareica este o afectiune cauzata in principal de anumite grupe de virusi. Rotavirusul este un tip de virus recunoscut ca principalul vinovat de aparitia bolii diareice in sezonul rece la copiii cu varste intre 6 si 24 de luni. Diareea poate fi cauzata si de modificari ale dietei (inclusiv schimbari ale alimentatiei tale daca alaptezi), de consumul de antibiotice sau anumite maladii rare. O schimbare notabila (doua, trei zile) a frecventei scaunelor, iti poate indica faptul ca cel mic are diaree. Pentru mai multa siguranta, trebuie sa observi daca fecalele copilului au un continut mai mare de lichide decat de obicei si daca sunt urat mirositoare. Daca cel mic are o diaree care dureaza de mai bine de doua saptamani, insotita de simptome de febra si raceala, este posibil sa fi dezvoltat o alergie la lapte.

Vomitatul

Vomitatul la bebelusi este un reflex ce poate fi declansat de orice, iar starea de voma trece in mod natural dupa 24 de ore. La copil insa, varsaturile sunt semne ale altor afectiuni si sunt insotite si de alte semnale precum febra, dureri intense de brutica etc. In principal ajuta foarte mult sa cunosti bine diferenta dintre regurgitatie si voma, prima fiind eliminarea pe gurita de aer impreuna cu o cantitate mica de lapte nemodificat, la scurt timp dupa masa. Varsaturile sunt mai abundente, survin de obicei la un interval mai mare dupa masa si contin lapte adesea digerat (branzit) care este proiectat la distanta. In timp ce regurgitatiile nu sunt considerate patologice, varsaturile pot fi semnul unor greseli in alimentare sau pot fi semne ale unor boli. In vreme ce varsaturile, atunci cand copilul este mic, pot fi prevenite tinand sugarul pentru eructare (evacuarea aerului din stomac) in brate in pozitie verticala, cateva minute dupa masa, si asezat apoi culcat pe o parte, varsaturile ce sunt declansate de alte afectiuni trebuie tratate serios de catre medic pentru ca pot fi semne ale unor afectiuni care tin de tubul digestiv (obstructii intestinale, stenoza pilorica, refluxul gastro-esofagian, boala Hirschprung), hernia hiatala. Voma poate sa apara, de asemenea, in cadrul unor infectii acute (infectii respiratorii, septicemie, meningita, alergie la lapte, alergii alimentare, tulburari metabolice etc.).

SFAT

  • Dupa ce sugarul a inceput sa manance alimente solide, printre simptomele constipatiei apar ca manifestari dureri abdominale si disconfort gastric, abdomen ferm si tare, dureri abdominale care scad in intensitate dupa fiecare scaun eliminat, poate chiar scaune patate cu sange, de regula din cauza fisurilor rectale determinate de eliminarea scaunelor prea tari.
  • Dupa fiecare scaun, spala obligatoriu funduletul sugarului cu apa si sapun hipoalergic, sterge pielea prin tamponare si las-o putin la aer. In plus, inainte de a pune un scutec nou, aplica pe piele o crema de protectie cu oxid de zinc, panthenol, vitamina A, musetel etc. care previne iritatiile. Unul dintre aspectele care trebuie luate in considerare atunci cand vorbim despre dermatita de scutec este dieta alimentara (atat a mamei, in cazul in care bebelusul este alaptat, cat si a lui bebe). Astfel, daca alaptezi, trebuie sa ai o dieta echilibrata pentru a nu favoriza cresterea aciditatii scaunelor sugarului. Totodata, in sezonul cald, bebelusul trebuie sa fie hidratat corect si in perioada de eruptie dentara este recomandata evitarea alimentelor care cresc aciditatea scaunelor.
  • Atentie: Combinatia intre diaree si varsaturi se numeste gastro-enterita. Aceasta boala poate fi extrem de periculoasa, mai ales la sugar si copilul mic, din cauza posibilitatii de deshidratare. Daca persista starile de varsaturi, ele sunt semnalul prezentei infectiilor sau chiar unor boli mai grave. Uneori varsaturile pot semnala prezenta unei infectii a sistemului respirator, tractului urinar sau a urechilor. Varsatura poate fi, de asemenea, un simptom al pneumoniei, meningitei sau sindromului Reye (in cazuri rare).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here