Oboseala sau disconfortul resimtit in partea dreapta a abdomenului sunt simptome pe care cu totii le-am avut la un moment dat in viata. Desi par banale, uneori pot indica afectiuni mult mai grave.
Pentru a sti cand e cazul sa va ingrijorati, Dr. Elena Ciuperca a facut un top al simptomelor care ridica semnale de alarma si ce anume trebuie sa urmariti pentru a nu rata o boala grava gastroenterologica.
- Oboseala
Fiind unul dintre cele mai comune simptome pe care corpul uman le resimte, oboseala nu este, de cele mai multe ori, luata in calcul ca indiciu pentru o afectiune mai grava. Cu toate acestea, lipsa de energie si motivatie care caracterizeaza starea de oboseala poate indica afectiuni gastroenterologice extrem de grave. Spre exemplu, oboseala accentuata este unul dintre primele simptome care apar in cazul unor afectiuni precum bolile hepatice cronice sau anemia.
Bolile hepatice cronice adesea evolueaza ani de zile fara semne sau simptome care sa atraga atentia. Cele mai frecvente cauze sunt infectiile virale cronice cu virusul hepatic B sau C, consumul de alcool si incarcarea cu grasime a ficatului denumita steatoza hepatica. Sunt si alte cauze mai rare, metabolice, medicamentoase sau autoimune. Persoanele afectate pot resimti oboseala sau un disconfort vag in partea dreapta a abdomenului si uneori probele hepatice efectuate in cadrul analizelor de rutina pot fi modificate. Din pacate, atunci cand apar semne sau simptome specifice, aceste boli au ajuns deja intr-un stadiu avansat, de ciroza hepatica; aceasta se poate complica cu hemoragie digestiva, cu marire de volum a abdomenului prin acumularea de lichid sau prin simptome neurologice sau psihiatrice.
Anemia poate avea multiple cauze si daca se instaleaza progresiv o toleram bine mult timp. Poate semnifica pierdere de sange in prezenta unui cancer digestiv, de aceea de multe ori prezenta anemiei indica evaluare endoscopica digestiva, in special dupa varsta de 40-45 de ani sau la barbati.
- Disconfort resimtit in partea dreapta a abdomenului
Constipatia sau indigestia pot fi de vina pentru disconfortul resimtit in partea dreapta a abdomenului. Insa, acest tip de durere poate ascunde si afectiuni mult mai grave, precum cele urinare, ginecologice sau chiar boli sistemice. In cazul bolilor gastroenterologice, disconfortul resimtit in partea dreapta a abdomenului poate fi un simptom pentru afectiunile colecistului (prezenta calculilor sau a tumorilor la acest nivel, inflamatia colecistului); de asemenea poate fi prezent in sindromul de intestin iritabil si in tumori ale colonului drept sau ale ficatului.
- Mancarimea pielii
Pruritul, cunoscut popular sub denumirea de mancarime de piele, poate fi semnul unor alergii, probleme dermatologice, hepatice, tiroidiene sau oncologice. Acest simptom este, de cele mai multe ori, asociat cu anumite afectiuni ale pielii. Cu toate acestea, pruritul este unul dintre simptomele care poate indica existenta mai multor afectiuni ale ficatului si cailor biliare, cum sunt colangita biliara primitiva si colangita sclerozanta primitiva.
Colangita biliara primitiva este o boala autoimuna care afecteaza caile biliare si poate duce la boala hepatica avansata (ciroza hepatica cu complicatiile ei). Apare de obicei la femeile de varsta medie si se trateaza prin administrare de acid ursodeoxicolic, iar in formele avansate poate necesita transplant hepatic.
Colangita sclerozanta primitiva este tot o boala autoimuna care afecteaza caile biliare, dar care apare mai frecvent la barbatii de varsta medie si se asociaza adesea cu bolile inflamatorii intestinale. Tratamentul medicamentos disponibil are eficienta redusa, in formele avansate necesita tratament endoscopic la nivelul cailor biliare sau transplant hepatic. Se poate complica cu calculi biliari, cancer de cai biliare si cancer de colon.
- Varsaturi
Fie ca sunt provocate de actiunea bacteriilor sau a virusurilor, a medicamentelor sau tumorilor, varsaturile se definesc prin expulzarea fortata a continutului stomacal, prin orificiul bucal si chiar prin orificiile nazale.
Atunci cand sunt insotite de dureri intense ale abdomenului superior, varsaturile pot indica si prezenta unei boli grave gastroenterologice, precum pancreatita acuta.
Aceasta afectiune, reprezentand inflamatia acuta a pancreasului, se dezvolta rapid si poate chiar sa puna in pericol viata pacientului. Aproximativ 8 din 10 cazuri de pancreatita au la baza alcoolismul cronic sau litiaza biliara (pietrele la vezica biliara), insa boala mai poate fi cauzata si de administrarea unor medicamente cu potential toxic, de anumite traumatisme abdominale sau de factori ereditari.
- Inghitirea dificila
In termeni medicali, senzatia de inghitire dificila este cunoscuta sub denumirea de disfagie. Acest simptom poate aparea ca urmare a unor leziuni structurale esofagiene, a unor anomalii congenitale sau a altor afectiuni digestive sau ale organelor invecinate (faringe, tiroida, mediastin). Una dintre bolile care se pot ascunde in spatele senzatiei de inghitire dificila este achalazia, o tulburare functionala a esofagului, din cauza careia alimentele nu pot trece in stomac.
Aceasta afectiune apare, cu precadere, in randul persoanelor intre 30 si 50 de ani. Din cauza ca alimentele nu pot ajunge in stomac, acestea raman blocate in esofag si pot genera regurgitatii si arsuri in piept. Tocmai din acest motiv, o mare parte dintre pacienti pot considera, la inceput, ca sufera de reflux gastroesofagian.
Achalazia este totusi, o boala rara, care afecteaza anual doar 1-2 persoane din 100.000 de locuitori.
O alta afectiune grava care se poate ascunde in spatele senzatiei de inghitire dificila este cancerul de esofag, care apare mai frecvent la varste avansate.
- Sange in scaun
Rectoragia inseamna eliminarea de sange rosu la scaun. Este un simptom care genereaza adesea panica, insa la persoanele tinere poate fi legat in special de patologia ano-rectala de tipul bolii hemoroidale (caz in care sangerarea este relativ abundenta si in episoade) sau de tipul fisurilor anale (de regula sangerare mai redusa, cu durere locala importanta).
Sangerarea rectala poate sa apara insa si in bolile inflamatorii intestinale care afecteaza ultima portiune a intestinului gros sau in cancerul cu aceasta localizare. De aceea cand persista este imperios necesara o evaluare medicala de specialitate.
Articol scris cu ajutorul Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog
…
DigestMed este o clinica medicala privata ce are ca obiect principal de activitate diagnosticarea si tratarea bolilor aparatului digestiv si isi desfasoara activitatea medicala la cele mai noi standarde internationale. DigestMed ofera consultatii si investigatii din sfera gastroenterologiei, hepatologiei si endoscopiei digestive realizate de o echipa de medici profesionisti si implicati cu ajutorul unor echipamente medicale performante.
[…] Citeste articolul integral AICI. […]
[…] Citeste articolul integral AICI. […]
[…] Citeste articolul integral AICI. […]
[…] Citeste articolul integral AICI. […]