Telefonul, tableta, televizorul si alte ecrane digitale-cum afecteaza acestea ochii copilului?

Imagine de Mirko Sajkov de la Pixabay

In mod normal, specialistii recomandau ca un copil cu varsta intre 3 si 10 ani sa nu stea in fata ecranelor, insumat, mai mult de o ora, in timp ce in cazul copiilor mai mari de 10 ani, recomandarea era de cel mult 2 ore, scrie healthychildrean.org. Dar toate acestea erau inainte de pandemie. Astazi discutam daca telefonul, tableta, televizorul si alte ecrane digitale afecteaza ochii copilului si care ar fi recomandarile specialistilor.

Odata cu aparitia si raspandirea virusului de COVID, copiii s-au trezit, brusc, ca stau mai mult in casa, parintii sunt foarte ocupati, agitati, iritati, iar accesul la ecrane in cazul celor mici a devenit mult mai accesibil si recomandarile oferite de specialisti nu au mai fost deloc ascultate sau respectate. Ca sa nu mai spunem ca multi dintre copii au trebuit sa se acomodeze cu scoala online, care fix in fata unui ecran se poate face. Iar specialistii au ajuns sa constate ca un copil a inceput sa stea in fata ecranelor, insumat, si 8 ore pe zi (scoala online, intalniri video cu prietenii si rudele, plus doza lor de petrecere a timpului liber in fata unui ecran, fie ca este vorba despre retele de socializare, TV, jocuri pe tableta sau pe consola etc.).

In timp ce scoala online a permis multor copii sa-si continue educatia, aceasta a adus si unele intrebari si ingrijorari in randul adultilor: “dar cu sanatatea ochilor copiilor ce facem? Durerile de spate? Sedentarismul?”.

Tot mai multi copii sustin ca au ochii uscati, obositi, simt discomfort, vedere incetosata, dureri de ceafa etc. Si obiceiul de a petrece in fata ecranelor aduce si alte probleme legate de o postura gresita, dureri de spate, gat intepenit, dureri musculare la nivelul membrelor etc.

Iata cateva sfaturi/recomandari de la specialisti:

  • Ideal ar fi ca la fiecare 20 de minute petrecute in fata unui ecran copilul sa ia o mica pauza pentru ochi si sa priveasca timp de 20 de secunde la diverse obiecte aflate la o distanta de macar 6 metri (20 feet). Sa faca exercitii cu ochii: sa incerce sa-si fixeze privirea la obiecte aflate la distante diferite.
  • Asigura-te ca ecranul este la o distanta potrivita fata de ochii copilului (aproximativ 30 cm de ecranul telefonului, la 60 cm de ecranul desktopului/laptopului si la 3 metri de ecranul televizorului).
  • Asigura-te ca ecranul este la un nivel potrivit (copilul nu sta cu ochii in sus sa se uite la ecran). Corect ar fi ca ecranul sa fie un pic sub nivelul ochilor.
  • Ajusteaza luminozitatea ecranului.
  • Ai grija la postura copilului cand sta in fata ecranului (sa stea drept, sa nu stea cocosat, sa nu fie barbia prea in spre piept sau cu barbia ridicata prea mult, astfel incat sa stea cu gatul incordat, sa nu stea sprijit pe stanga sau dreapta etc).
  • Ajusteaza scaunul de birou (este esential ca un copil sa isi sprijine talpile (poti pune un scaunel pliabil sau un suport ergonomic special pentru picioare).
  • Asigura-te ca are pauze dese de la orice fel de ecran digital, ca iese afara, face miscare, se joaca, se implica in activitati de grup, creeaza, viseaza, se relaxeaza, socializeaza din plin!

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here