Te-ai gandit ce traume emotionale lasa pandemia asupra copiilor?

Imagine de VVVladimirVVV de la Pixabay

Avem vaccin (sau vaccinuri) impotriva acestui virus COVID-19, care ne-a schimbat viata, pe alocuri, poate chiar ireversibil. Avem vaccin, deocamdata pentru “cei mai mari”, pentru cei peste 16 ani. Speram ca in curand copiii vor reincepe sa mearga la scoala, cu masti, cu gel dezinfectant, cu reguli stricte, doar-doar sa revenim oarecum “la normalitate” (cu ghilimelele de rigoare!).

Dar te-ai gandit ce traume emotionale lasa pandemia asupra copiilor?

Reactiile pe care le au copiii pot fi puternic influentate de modul in care reactioneaza altii (in special, adultii) din jurul lor. “Este firesc sa te astepti la un anumit nivel de ingrijorare, confuzie sau tristete” spune Dr. Adam Brown de la Child Study Center. “Trebuie sa ne uitam la ce reactii emotionale si comportamentale specifice ar putea indica stresul traumatic, mai degraba decat stresul post-traumatic, pentru ca factorii de stres actuali sunt in curs de desfasurare”, explica specialistul.

Potrivit acestuia exista anumite reactii tipice pe care copiii mai mici de 10 ani le pot prezenta dupa un eveniment traumatic, cum este aceasta pandemie.

  • Copilul poate arata sau spune despre anumite imagini sau ganduri pe care le are in mod repetitiv si pe care nu le poate controla. In plus, poate avea cosmaruri dese. Unii copii pot desena, scrie sau pot vorbi in mod repetat despre aceleasi situatii si evenimente.
  • Copilul se poate lupta cu o serie de sentimente negative, precum tristete, iritabilitate, furie, nepasare sau lipsa de speranta. Unii copii pot regresa la capitolul de achizitii, pot deveni coplesiti de emotiile lor, pot avea comportamente neasteptate. Altii pot fi anxiosi, mai atunci cand sunt separate de ingrijitori.
  • Copilul intampina probleme de concentrare atunci cand are sarcini scolare sau in timpul anumitor activitati, pare ca a uitat saul il surprinzi ca “viseaza cu ochii deschisi”.
  •  Copilul poate arata anumite semne fizice, se poate plange de dureri de cap, de burtica, poate dezvolta ticuri nervoase, poate avea un apetit alimentar scazut sau din contra, mult prea crescut.

“Am vazut o multime de manifestari, de la lesin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializarii, fie pur si simplu de la excesul de ecrane”a spus dr Mihai Craiu, medic pediatru, la Digi24.

In calitate de parinte, tu iti cunosti cel mai bine copilul, de aceea, daca ai anumite nelamuriri sau te ingrijorezi, cel mai indicat este sa te adresezi unui specialist, pentru a intelege cum iti poti ajuta copilul.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here