“Simt că am îmbătrânit cu câțiva ani buni, deși nu a trecut decât 1 an!” mi-a spus o prietena, mama unui băiețel voios și luminos. Iar afirmația ei m-a dus cu gîndul la studiul citit de curând, și anume: lipsa somnului la mame chiar poate duce la îmbătrînirea lor prematură.
Cercetătorii au studiat 33 de mame în timpul sarcinii și în primul an din viața bebelușilor, analizându-le ADN-ul pentru a determina „vârsta biologică” a acestora, care poate fi diferită de vârsta cronologică. Și astfel au descoperit că la un an după naștere vârsta biologică a mamelor care dormeau mai puțin de 7 ore pe noapte lalipsa somnului în primele șase luni după ce au născut poate adăuga până la șapte ani la vârsta biologică a mamelor. La un an după naștere, vârsta biologică a celor care dormeau mai puțin de șapte ore pe noapte a fost mai mare cu trei până la șapte ani, spre deosebire de mamele care reușeau să doarmă șapte ore sau mai mult, scrie siencedaily.com.
Mamele care au dormit mai puțin de șapte ore au avut, de asemenea, telomeri mai scurți în celulele albe din sânge, iar acest lucru a fost asociat cu un risc mai mare de am dezvolta boli cardiovasculare, cancer, precum și alte boli grave.
“Lipsa somnului din primele luni de după naștere pot avea efecte serioase și de lungă durată” spune Judith Carroll, autorul studiului.
Chiar dacă somnul nocturn al participantelor la studiu a variat între cinci și nouă ore, mai mult de jumătate dintre mămici dormeau mai puțin de șapte ore, au scos la iveală cercetătorii.
“Am constatat că fiecare oră de somn în plus a contat pentru vârsta biologică a mamei. Atât eu, cât și alți specialiști susținem că sănătatea somnului este la fel de vitală pentru sănătatea generală ca dieta și exercițiile fizice” a explicat cercetătoarea, îndemnându-le pe mame să aibă mai multă grijă de ele și să doarmă în timpul zilei ori de câte ori le apare această ocazie.