Deseori copiii sunt atat de concentrati pe a se juca si pe a explora lumea inconjuratoare, incat uita ca trebuie sa se hidrateze. Si este important sa-i incurajam sa consume suficiente lichide! Iata care sunt cele mai utile sfaturi despre ce inseamna o hidratare corecta in cazul copiilor mici.
Corpul nostru contine cam 70-75% apa. Spre deosebire de adulti, corpul copiilor contine o proportie mai mare de apa. Cu toate acestea, copiii sunt mai predispusi la deshidratare si tolereaza mai greu caldura, in special in sezonul estival sau atunci cand, din punct de vedere fizic sunt foarte activi.
Parintii, educatorii, profesorii, bunicii, bonele si alti adulti in grija carora se afla copiii, trebuie sa aiba grija ca cei mici sa aiba mereu la dispozitie lichide, dar si sa-i incurajeze pe copii sa le consume din plin.
Care este necesarul de lichide pe care trebuie sa-l consume un copil?
Necesarul de lichide depinde de mai multi factori: varsta si sexul copilului, cum este vremea afara, conditia fizica a acestuia, daca este implicat intr-o activitate in care depune mai mult efort fizic etc. Recomandarea generala este de 6-8 pahare de apa pe zi (un pahar insemnand, cam 120-150 ml, iar in cazul copiilor mai mari, 150-200 ml), conform nutrition.org.uk.
Citeste si: Atentie la deshidratarea in cazul bebelusului!
Care sunt cele mai potrivite bauturi pentru un copil?
Atunci cand alegi bauturile pentru copil, este important sa tii cont ca exista anumite bauturi care, pe langa un continut mare de apa, pot oferi si un continut inutil de zaharuri sau de calorii goale. Bauturile care energizeaza sau cele cu electroliti, consumate des, pot oferi aproape acelasi continut caloric, cat o masa obisnuita, ceea ce poate duce la obezitate si de aici, la numeroase boli. De asemenea, bauturile care contin zahar, consumate frecvent pot duce la carii dentare.
Este important sa stii si faptul ca unele bauturi sunt mai acide (de exemplu, sucurile de fructe sau bauturile carbogazificate), iar acestea pot provoca eroziune dentara (deterioarea smaltului dintilor). Alte bauturi, precum ceaiul sau cafeaua, dar si alte bauturi “racoritoare” pot contine doze de cafeina sau teina, care sunt interzise copiilor!
Apa
Cea mai buna alegere! Hidrateaza copilul, fara a furniza zahar, calorii inutile sau alte suplimente.
Laptele
Este o sursa utila de hidratare, contine proteine, calciu si vitamine din complexul B-urilor. Pediatrii recomanda sa fie evitata combinarea laptelui cu produse care contin zahar, de exemplu, mierea, ciocolata calda etc. Aceste bauturi pot fi consumate doar ocazional.
Sucurile din fructe si legume, smoothie-urile
Contin unele vitamine si minerale, smoothie-urile contin si fibre, dar contin si fructoza si/sau glucoza, de asemenea sunt considerate bauturi acide, de aceea, consumul acestora ar trebui limitat pana la maximum 150 ml pe zi. Chiar si asa, pediatrii recomanda ca sucurile sa fie diluate cu apa, pentru a mai reduce din aciditate si din aportul de zaharuri.
Bauturile fara zahar (“free sugar”)
Acestea pot fi o sursa de hidratare, dar chiar daca nu contin zahar, pot contine alte suplimente, care pot fi acide si pot duce la eroziunea smaltul dintisorilor micutului tau. De asemenea, copilul se obisnuieste cu gustul de dulce, asociaza mai apoi hidratarea cu “ceva” care este dulce.
Bauturile care contin cofeina/teina
Evita orice bautura care ar contine cafeina, alege ceaiurile care nu contin prea multa teina. Anumite ceaiuri din plante sunt bune pentru copii. Recomandarea pediatrilor ar fi sa eviti sa le indulcesti!
Bauturile cu electroliti (cele pentru “sportivi”)
Sunt bogate in zaharuri, pot contine cafeina si alte suplimente, care le pot provoca iritabilitate celor mici.
Rentine-ti: bauturile ce contin alcool sunt strict interzise copiilor, indiferent de varsta acestora!
S-ar putea sa te intereseze si: Protectia solara, necesara pentru tine si copilul tau!