Majoritatea părinților știu că somnul este important pentru bunăstarea și dezvoltarea copiilor. Adulții, în special părinții, în general știu că există o legătură strânsă între somn și bunăstarea emoțională. Atunci când nu dormim bine observăm că lipsa odihnei ne afectează starea emoțională. Dar știai că somnul este unul dintre principalii indicatori de fericire atunci când vorbim despre fericirea copilului?
Sondajul BTN Happiness, făcut în 2017 la Universitatea din Melbourne și programul Behind the News TV, unde au fost urmăriți 47.000 de copii australieni a arătat că somnul a fost cel mai mare indicator al fericirii! Probabilitatea ca un copil să se declare fericit în cea mai mare parte a timpul era de două ori mai mare în cazul celor care au afirmat că aveau un somn odihnitor.
„Aceste rezultate oferă dovezi convingătoare că somnul este un indicator cheie al bunăstării copilului”, a spus profesorul asociat Lisa Gibbs, președintele The University of Melbourne Children’s Lives Initiative, scrie mother.ly.
Este important să reții că acei copiii care dorm bine tind să se simtă liniștiți și în siguranță. Rezultatele sondajului au arătat că acei copiii care nu s-au simțit în siguranță au avut de patru ori mai multe șanse de a avea modele de somn atipice, ceea ce înseamnă că au dormit prea mult sau prea puțin pentru grupa lor de vârstă.
Sondajul a mai scos la iveală o serie de lucruri care îi ajută pe copii să se simtă fericiți, și anume: familia, prietenii, muzica și sportul. Copiii mai mici au fost semnificativ mai predispuși să raporteze că familia, lectura și activitățile creative sunt surse de fericire. Gătitul și a fi în natură au fost considerate surse de fericire pentru fete, în timp ce pentru băieți, acestea erau mai mult legate de sport și jocurile pe calculator. Și animalele de companie au fost, de asemenea, identificate de mulți copii (indiferent de categorie de vârstă și de sex) ca o sursă de fericire.
Cum îți ajuți copilul să aibă un somn odihnitor?
-Oferă-i iubire, siguranță. Este esențial să există o legătură emoțională bună între părinte și copil, să simtă conexiunea dintre voi.
-Rutina de somn consecventă. Copilului îi plac lucrurile familiare, se linuște când știe să ”prezică” ce urmează (băița, spălatul pe dinți, cititul cărții, dezmierdările, pupicul de noapte bună etc).
-Asigură-te că face suficientă mișcare în timpul zilei. Mișcarea ajută la reducerea nivelului de stres din corp.
-Reducerea timpului de expunere la ecrane sau măcar să existe regula ”fără ecrane cu două ore înainte de somn”. Nu lăsa niciodată tableta în camera lui. Dispozitivele electronice sunt foarte tentante pentru copii și mulți copii au fost descoperiți că stăteau pe un dispozitiv pe timp de noapte și astfel nu doremau suficient.
-Asigură-te că somnul insuficient nu are legătura cu anxietatea sau cu o trauma anterioară. Dacă este vorba despre o problemă emoțională, mintală, adresează-te specialistului.
[…] Source link […]