Scaunul auto este un obiect indispensabil atunci când este vorba despre a te deplasa cu un copil în mașină. Am spus de nenumărate ori și vom continua să insistăm pe ideea că un copil trebuie să stea întotdeauna într-un scaun auto, montat corect, cu centura de siguranță pusă atunci când vehiculul se află în mers, indiferent că este vorba depre o distanță mică sau mare de parcurs. Dar știai că scaunele auto pentru copii au și un termen de valabilitate? Citește aici mai multe.
Citește și: Scaunelul de masina poate salva viata copilului tau!
Înainte de a achiziționa un scaun auto este important să știi dacă acesta este compatibil cu mașina, să știm ce sistem de prindere există (isofix sau cu centură). Ideal ar fi ca atunci te gândești să alegi un scaun auto să mergi la magazin să ceri informații de la un consilier atestat în siguranța auto, care te poate ajuta să și montezi corect scaunul auto. Știai că…statistic, până la 80% din scaunele auto sunt montate incorect sau copilul este așezat incorect în scaun?
Atunci când alegem un scaun auto trebuie să ținem cont de trei criterii: vârsta, înălțimea, greutatea copilului. Este esențial ca scaunul auto ales să țină cont de toate normele, să fie supus unei omologări stricte ceea ce garantează respectarea unor exigențe de securitate. Bineînțeles, este important să ne gândim și la confortul copilului, mai ales dacă este vorba despre distanțe ceva mai lungi. Și încă ceva, termenul de valabilitate trebuie verificat!
Citește aici: Cum alegi scoica sau scaunul auto pentru un nou-nascut?
Mulți părinți cred că pot folosi scaunul auto pentru copilul mai mic, luat de la fratele mai mare care nu mai are nevoie sau de la vărul mai mare sau cumpărat de pe un site cu obiecte folosite. Problema este că nu știm dacă acesta mai este valabil.
Putem folosi un scaun auto, doar dacă este în termen de valabilitate, doar astfel vom avea garanția că acel scăunel îndeplinește toate criteriile și normele de siguranță.
”Unele scaune pot fi valabile timp de 6 ani (R44), altele chiar și pentru 10 ani (R129). Atenție, este vorba despre perioada de timp de la favricarea acestuia, nu de la momentul achiziționării” explică Andrei Ulmeanu, consilier acreditat la nivel internațional în siguranța auto (în cadrul unui curs susținut la BABY BOOM Show).
”Orice scaun auto care a fost implicat într-un impact care a avut o viteză de peste 10 km/h nu mai trebuie să fie folosit!” ne avertizează consilierul în siguranța auto.
Citește și: Scaunul auto pentru copii: care sunt cele mai sigure locuri in masina?
[…] Source link […]