Cu constiinta mai mult sau mai putin ”incarcata”, tot mai multi parinti recunosc ca isi lasa copiii sa se uite la televizor ceva mai mult sau sa se joace pe tableta sau sa studieze tot felul de site-uri pe internet de pe telefon.
Citeste si: Televizorul in viata copilului tau: nu e cumva o „bona” neplatita?
In general, preocuparile de genul statul la televizor, jocurile pe calculator, filmuletele vizionate pe youtube si tot asa, inseamna un copil linistit, care nu face galagie si nici dezordine in casa si totodata aceste activitati nu implica solicitare fizica, timp dedicat si nici o prea mare implicare financiara din partea parintilor, nu-i asa? Iar telefonul, tableta, laptopul sunt la ordinea zilei in viata copiilor de azi. Aceste ”bone” moderne si muuuuult mai ieftine.
In acelasi timp, copiii, daca sunt intrebati ce ar dori sa mai faca, cum sa se joace, aleg fara sa clipeasca o astfel de modalitate de distractie. Asa ca parintii rasufla usurati si isi vad de treburile casnice sau isi rezolva alte probleme adminsitrative.
Dar… o astfel de atitudine fata de timpul liber al copilului nu face decat sa il afecteze atat fizic, cat si socio-emotional. Dupa ore in sir petrecute in fata calculatorului sau in fata unui televizor, s-ar putea ca micutul sa aiba probleme cu ochii, sa fie obosit sau chiar irascibil. Mai mult, el va intra intr-o lume virtuala care il indeparteaza de oamenii din jurul sau, de natura, iar daca nu prea va socializa ii va fi, la un moment dat, foarte dificil sa dezvolte relatii interumane.
Probabil ca un prim pas intr-o mai eficienta si mai „sanatoasa organizare a timpului liber al copilului ar fi sa iti aduci aminte cum te distrai tu pe vremea cand erai copil. Cu siguranta nu te plictiseai, gaseai mereu ceva de facut si te distrai. Si nu spune ca erau alte vremuri!
Nu-ti cere nimeni sa renunti, nici la tehnologia moderna, nici la jucariile evoluate si robotizate si nici la alte mijloace ale prezentului. Trebuie doar sa stii sa te folosesti de ceea ce te inconjoara pe tine si pe copil, si sa faci un inventar al distractiilor. Si nu uita esentialul, cel mai bun partener pentru un copil ESTI TU, iar pofta de joaca vine…jucandu-te!
Citeste si: Te rog, scoate copilul afara! Sa se bucure de natura, sa se joace si sa creasca!
[…] Source link […]