De-a lungul timpului, nutritionistii au subliniat relatia dintre alimentatie si un somn odihnitor. Acest lucru este valabil atat in cazul adultilor cat si in cazul copiilor mai mici sau mai mari. In privinta bebelusilor, mai ales in perioada diversificarii alimentatiei, trebuie sa tii cont ca anumite alimente pot declansa alergii sau intolerante alimentare si anumite alimente favorizeaza somnul daca sunt consumate seara, in timp ce altele il pot tulbura. In primul rand, trebuie sa stii ca micutul nu trebuie sa se culce cu stomacelul gol, intrucat stimulul foamei poate tulbura somnul. La fel, o masa exagerat de abundenta poate avea acelasi efect.
In plus, este importanta si alegerea alimentelor pe care le dai copilului inainte de culcare intrucat, prin continutul lor, pot influenta somnul. Astfel, sunt alimente despre care putem spune ca favorizeaza un somn linistit si alimente care fac contrariul.
Alimente care favorizeaza somnul
Alimente precum laptele, iaurtul, orezul, orzul, legumele contin triptofan, un aminoacid precursor al serotoninei, hormon care favorizeaza linistea si intervine in mecanismele care regleaza dispozitia. Dovleceii, cartofii, caisele, bananele, morcovii, spanacul iaurtul si carnea de pui contin cantitati mari de potasiu, care ajuta inima sa functioneze bine si are un efect relaxant asupra organismului. In plus, cartofii sunt considerati alimente care favorizeaza somnul intrucat, in afara de potasiu, contin zaharuri care ajuta organismul sa foloseasca triptofanul.
Totodata, laptele, orezul, orzul, cartofii, bananele si carnurile albe sunt bogate in vitamina B6 care ajuta de asemenea organismul sa foloseasca triptofanul. Pentru favorizarea unui somn linistit si pentru calmarea bebelusului sau copilului inainte de culcare, de ajutor pot fi ceaiurile sau preparatele din plante medicinale special concepute pentru cei mici. Este foarte important insa ca acestea sa fie folosite in mod rational in doze adaptate varstei si, neaparat, dupa ce a fost cerut sfatul medicului pediatru.