Pentru că vrem să ne bucurăm de sărbătorile care urmează, dar și să fim pe teren sigur atunci când este vorba despre mâncare, hai să ne reamintim împreună care sunt regulile despre păstrarea corectă, precum și prepararea termică a alimentelor.
- Verifică în fiecare lună care este temperatura setată la frigider (poți ajusta în funcție de anotimp, precum și de ce alimente păstrezi acolo), precum și la congelator. Temperatura din frigider ar trebui să se situeze undeva între -1 și 5 grade C, iar în congelator -15 și -19 grade C.
- Verifică la fiecare 2 săptămâni conținutul frigiderului și elimină produsele expirate, asigură-te că ștergi bine fiecare raft. Nu încărca frigiderul, aerul trebuie să circule peste tot.
- Ai grijă cum depozitezi produsele alimentare în frigider: ouăle, produsele lactate pe rafturile de sus, la mijloc sunt aranjate mâncărurile preparate (puse în oale, casolete etc), iar pe rafturile inferioare poți pune carnea, neapărat așezată într-o recipient special, într-o lădiță aparte, iar în altă lădiță- legumele și fructele, mai ales dacă nu sunt amabalate. Atenție: carnea negătită nu trebuie ținută în frigider mai mult de 12-24 de ore, altfel ar trebui pusă în congelator. Pe rafturile de la ușa frigiderului se depozitează sosurile, gemurile, legăturile de verdeață, sucurile etc.
- Alimentele proaspete nu trebuie să intre în contact cu cele congelate.
- Înainte de prepararea mâncării, verifică dacă ingredientele nu sunt expirate.
- Respectă regulile de igienă atât inainte de prepararea mâncării, cât și în timp ce manevrezi alimentele, ingredientele.
- Alimentele preparate vor fi răcite și puse în frigider, în maximum 2 ore de la preparare. Nu pune niciodată mâncarea proaspăt preparată care nu a fost inițial răcită în frigider.
- Alimentele preparate nu se vor păstra în frigider mai mult de 24-72 de ore.
- Ouăle și carnea se păstrează doar în frigider. După ce a fost decongelată, carnea nu se mai recongelează. Atenție, pentru a păstra nutrienții nealterați, decongelarea cărnii se face treptat, la temperatură redusă în frigider sau, la nevoie, rapid în microunde. Nu lăsa carnea să se decongeleze timp de câteva ore într-un bol în chiuvetă, pentru că riști contaminarea și creșterea florei microbiene.
- Evită sau redu gătitul prin prăjirea alimentelor.
- Evită prăjelile repetate în uleiul sau grăsimile utilizate anterior.
- Recomandat este să prepari mâncarea la cuptor, la abur sau prin fierbere.
- Atenție la prepararea cărnii! În cazul în care carnea nu este preparată în mod corespunzător, există riscul dezvoltării unor germeni precum Salmonella și chiar apariția toxiinfecției.
- Pentru a menține conținutul de vitamine și fibre, redu timpul de fierbere sau de coacere al legumelor.