Regula de 5 secunde a alimentelor scapate pe podea. Le mai consumi?

Fiecare dintre noi a scapat cel putin o data in viata un aliment pe jos urmand sa-l ridice si sa-l manance amintindu-si de binecunoscuta Regula de Aur: „Ai la dispozitie cinci secunde pentru ca bacteriile sa nu se prinda de mancare”. Cat este adevar si cat este pura fictiune?

Daca iti vine sa crezi sau nu, oamenii de stiinta au testat aceasta regula si, din pacate, nu este neaparat adevarata. Bacteria se „agata” de aliment chiar daca, intr-un ritm super-rapid, ridici ceea ce ti-a picat. Intrebarea este: alimentul contine suficienta bacterie astfel incat sa te imbolnaveasca?

Citeste si Dr. Alexis Cochino despre sistemul imun al copilului. Cum poti grabi productia de anticorpi in doar o zi, nu intr-o saptamana

Este posibil, de aceea recomandarea ar fi sa nu mananci ceea ce-ti va pica pe podea.

Iata ce trebuie sa stii despre regula celor cinci secunde a alimentelor scapate pe jos, potrivit Kids Health:

  1. O podea care straluceste nu inseamna ca este si curata

Nu vorbim despre suprafetele murdare, chiar si podelele care par curate pot contine bacterii. Motivul este ca unii dintre germeni pot supravietui pe o perioada mai indelungata de timp. Cum nu-i poti vedea, sansele ca acestia sa existe atat pe podeaua din bucatarie, cat si pe cea de la scoala copilului tau sunt mari.

  1. Cu cat esti mai rapid, cu atat este mai bine

Bucata de aliment care ti-a scapat pe podea va capata mai multe bacterii cu cat va ramane mai mult acolo. Alimentele care raman doar cinci secunde sau mai putin decat atat vor colecta mai putine bacterii in comparatie cu cele care raman mai mult timp pe podea.

  1. Rapiditatea poate fi ineficienta cateodata

Bacteriile se ataseaza alimentelor odata ce au atins podeaua, chiar si daca conditiile de mediu sunt unele sanatoase/curate. De retinut, alimentele cu suprafata umeda, cum ar fi o felie dintr-un mar, vor atrage foarte usor germenii.

Citeste si Mainile curate tin la distanta virusii, bacteriile si parazitii

  1. Daca ai nelamuriri sau ingrijorari, atunci poti arunca alimentul scapat pe jos

Unele dintre bacterii nu sunt daunatoare. In schimb, altele iti pot provoca boala diareica. Ce poti face in acest caz? Te poti lipsi de alimentul respectiv, inlocuindu-l cu alte alimente proaspete!

In 2003, Jillian Clarke de la Universitatea Illinois de la Urbana-Champaign, SUA, a gasit, in urma unei cercetari stiintifice, ca 70% dintre participante si 56% dintre participantii la studiu erau familiari cu regula celor cinci secunde si se foloseau de aceasta regula doar atunci cand le scapau printre degete alimente preferate sau gustoase. De altfel, cercetatoarea a ajuns la concluzia ca femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa manance alimentele pe care le-au scapat pe podea. Dulciurile tind sa fie mai mult ridicate de pe podea decat broccoli si conopida. De asemenea, studiul arata ca mancarea se contamineaza cu bacterii in cele cinci secunde sau chiar mai putin decat atat, potrivit illinois.edu.

Citeste si O locuinta curata este o locuinta sanatoasa! 6 obiceiuri eficiente

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here