Prima tranșă de vaccin anti-COVID pentru copiii cu vârste între 5-11 ani ajunge în curând în România

Fotografie creată de CDC, de la Pexels

În perioada 21 – 25 ianuarie 2022 va fi livrată de către producător prima tranșă de vaccin pediatric anti COVID-19 destinat vaccinării copiilor cu vârste între 5-11 ani, potrivit unui anunț făcut astăzi de către Ministerul Sănătății. ”Este vorba despre 114 000 de doze care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă menționată.”

Schema de vaccinare cu Pfizer/ BioNTech va consta în două doze administrare la interval de 21 de zile, însă dozajul este diferit, spre deosebire de vacinul destinat adulților.

 ”Reprezintă practic o treime din doza folosită la cei cu grupa de vârstă peste 12 ani și la adulți, iar din acest punct de vedere datele de siguranță și de eficacitate sunt cât se poate de bune, în sensul în care vaccinarea cu schema completă la grupa de vîrstă 5-11 ani s-a asociat cu o eficacitate de peste 91% în ceea ce privește cazurilor de Covid-19”, a spus dr Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (mai multe aici).

Pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății a fost postat și un material despre  ”Ce trebuie să știți despre vaccinurile împotriva COVID-19 utilizate la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani”, potrivit căruia ”Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 riscă să prezinte și forme grave de COVID-19. Date publicate în octombrie 2021 de Centrul de Control și Supraveghere al Bolilor din SUA (CDC) au arătat că în rândul populației pediatrice cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări legate de COVID-19 și aproape 100 de decese din cauza acestei afecțiuni1 . În prezent se apreciază că boala COVID-19 este una dintre primele 10 cauze de deces printre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani din SUA. (…) Copiii care prezintă comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 după infecția cu virusul SARS CoV-2 în comparație cu copiii sănătoși. (…)”. Mai multe răspunsuri despre vaccinurile împotriva COVID utilizate la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, poți citi aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here