Mesele copioase si activitatea fizica redusa sunt cauzele obezitatii la copii

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1 din 3 copii cu varsta de 11 ani este obez, iar in Romania 1 din 4 copii de 8 ani este obez. Principalele cauze ale obezitatii la copii sunt mesele copioase si activitatea fizica redusa, spun tot mai multe studii.

Vezi si Probleme de alimentatie la copii

Bauturile pline de zahar si de aditivi, mancarurile pline de hormoni si lipsite de nutrienti, semipreparatele si felurile de mancare tip fast si junk food, sedentarismul, lipsa unei educatii alimentare, precum si obiceiurile alimentare gresite vazute si preluate de la parinti. Iata ca avem platoul plin de factori si cauze ale cresterii alarmante ale obezitatii in randul copiilor.

Cu ce se confrunta copiii obezi?

Citeste si: Obezitatea se poate manifesta inainte de 2 ani

  • Risc de hipertensiune si de dezvoltare a bolilor cardiovasculare
  • Dificultati de coordonare
  • Disfunctii ale aparatului muscular
  • Risc crescut de fracturi si de complicatii care vin odata cu ele
  • Rezistenta la insulina
  • Stima de sine scazuta
  • Risc crescut de episoade anxioase si de depresie (copiii cu probleme de greutate pot deveni excesiv de introvertiti sau agresivi) etc.

Obezitatea declanseaza pubertate precoce

Pubertatea precoce este o tulburare hormonala care ii transforma pe copii in niste „adulti in miniatura”. Sunt vizibile toate transformarile specifice pubertatii.

Cei mici devin capabili sa perpetueze specia, deoarece functiile sexuale sunt activate prematur, insa fizic si psihic raman la statura si varsta biologica.

Pubertatea precoce este atunci cand toate fenomenele normale de sexualizare hormonala apar mai devreme cu cel putin doi ani fata de varsta obisnuita, adica 10-12 ani la fete si 12-14 ani la baieti. Varsta cea mai joasa la care poate aparea pubertatea este de circa patru ani, conform kidshealth.org.

Urmareste si: Obezitatea este transmisa genetic?

Copiii care iau masa impreuna mananca mai mult

Comportamentul alimentar al copiilor este influentat si de relatiile sociale. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii americani.

In realizarea studiului, oamenii de stiinta de la State University of New York au analizat comportamentul alimentar al unui grup de copii si adolescenti cu varste cu­prinse intre 9 si 15 ani. Ei au descoperit ca acestia tind sa manance mult mai mult, atunci cand iau masa impreuna cu prieteni care au aceeasi problema de greutate ca si ei.

Cauza obezitatii poate avea radacini inca din perioada intrauterina

Nou-nascutii ale caror mame sunt fumatoare prezinta de trei ori mai multe riscuri de a deveni obezi fata de copiii ale caror mame nu au acest viciu, arata un studiu japonez. Cercetatorii cred ca acest lucru se intampla pentru ca bebelusii mamelor fumatoare nu au primit suficienta hrana in perioada intrauterina (la studiu au participat 1.400 de femei).

Rezultatele acestuia demon­streaza ca fumatul in timpul sarcinii, chiar si la inceputul acesteia, poate avea consecinte asupra sanatatii copiilor, pe termen lung.

Astfel, s-a constatat ca riscul de obezitate este de 2,9 ori mai mare in randul copiilor cu mame fumatoare in primele trei luni ale sarcinii si de 2,4 ori mai mare la cei ale caror mame si-au facut un obicei din a sari peste micul dejun in timpul sarcinii. Una dintre teoriile emise de cercetatori este ca bebelusii din burtica, hraniti neadecvat au tendinta sa stocheze hrana dupa nastere.

Citeste si: Mami, tu ii dai copilului o gustare pentru a-l linisti? Iata la ce risc il expui!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here