Medicul Mihai Craiu explică ce este bronșiolita și cum este tratată aceasta în cazul unui sugar

Foto: www.pampers.co.uk

Pentru că sunt subiecte foarte căutate în aceste zile și tot mai mulți specialiști îi atenționează pe mulți părinți de sugari despre bonșiolită, despre virusul sincițiar respirator -care este virusul cel mai răspândit în această perioadă- , despre care ar trebui să fie tratamentul în cazul unei bronșiolite și cum prevenim infecțiile respiratorii, îți oferim mai jos mai multe informații de la medicul Mihai Craiu.

Bronșiolita este o infectie respiratorie acuta, diagnosticata in special in randul copiilor mici, care afectează mai ales căile aeriene mici și mijlocii, numite bronșiole

Ca toate celelalte infecții respiratorii ale copilului, musafirul nedorit (de obicei un virus, cel mai frecvent VSR virusul sincițial respirator) intră în corpul copilului prin infectarea mucoasei nasului și gâtului.

Adică este normal ca un sugar cu bronșiolită să pară „doar” puțin răcit la începutul bolii. NU ESTE de vină medicul ce a consultat inițial copilul dvs! În primele zile nu se aude wheezingul și agravarea face parte din evoluția normală a bolii.” a exlicat dr Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.

Specialistul le oferă părinților și detalii utile despre cum poate fi ajutat un copil cu bronșiolită.

Doar „desfundând” căile aeriene: aspiram secrețiile din nas și umezim secrețiile din bronșiole, astfel încât acestea să poată fi „aruncate” afară de către tusea sugarului.

In cazuri grave în care sugarul nu poate suge și respiră foarte greu trebuie să mergeți la spital. Acolo copilul va primi oxigen și o perfuzie de hidratare.  In cazuri FOARTE grave va primi medicamente pe cale inhalatorie.

Dacă este o formă medie de boală o să vi se pară că „stați degeaba” la spital, doar cu oxigen, monitorizare, perfuzie și, poate, nebulizări cu ser.

NU VA PRIMI un astfel de copil nici antibiotice și nici medicamente destinate pacientului cu astm (Ventolin, Flixotide sau alt cortizon intravenos).” a mai scris medicul, susținând că orice intervenție, în afara celor care înmoaie mucusul și desfundă bronșiolele, nu ajută, ba chiar agravează boala și că ”orice copil ce nu are respirație foarte frecventă (peste 50/minut), desaturare/cianoză, efort respirator foarte mare și nici desaturare poate fi tratat acasă, cu multă răbdare și eventual aerosoli cu ser. Toți sugarii fără comorbidități se vindecă fără complicații, dacă nu facem tratamente inutile sau greșite. Importante sunt observarea periodică a copilului și comunicarea eficientă medic-asistentă-părinte”.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here