Marea dilema a parintilor: scoatem sau nu copilul afara pe frigul acesta? Miscarea, plimbarea si joaca in aer liber sunt benefice pentru copii. Dar oare e bine sa-i expunem si la temperaturi scazute? Ce masuri trebuie sa luam ca gerul sa nu suprasolicite organismul copiilor? Merita sa trecem peste teama de frig?
Scoatem sau nu copilul afara pe ger? “Este foarte important sa definim termenul de temperatura extrema, intrucat in diferite regiuni din lume notiunea aceasta este diferita. Bunaoara, pentru o regiune in care nu se prea inregistreaza temperaturi apropiate de cele de inghet, atunci cand ele apar, sunt considerate frig extrem. Conteaza mult cu ce fel de temperaturi este obisnuit organismul. Frigul obliga organismul sa faca eforturi mai mari pentru a-si mentine temperatura normala. Temperatura scazuta expune organismul la un stres. Cu cat organismul este mai sanatos si mai adaptat la temperaturi mai scazute, cu atat va face fata mai bine la acest stres. Asadar, un copil sanatos poate fi scos afara chiar si la temperaturi scazute sub 0 grade, insa trebuie sa retinem, ca va fi mai expus efectelor negative ale frigului, pentru ca el pierde mai usor caldura”, spune Teodora Catinas, medic specialist pediatru.
Citeste: Cum crestem imunitatea copilului cu ajutorul gemoterapiei?
Daca il scoatem, care e timpul recomandat?
“Decizia de a scoate copilul afara la temperaturi foarte reduse este o alegere a parintilor si tine mult si de stiul lor de viata. Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC), copiii ar trebui sa petreaca 60 de minute zilnic in aer liber. In cazul in care avem de a face cu temperaturi foarte scazute sau temperaturi mult mai scazute decat temperaturile medii pentru o anumita regiune, intr-un anumit sezon, trebuie sa ne gandim ca organismul nu e adaptat la acele temperaturi; asta nu inseamna ca nu putem scoate copiii afara, dar e foarte important sa reducem timpul petrecut afara si sa ne asiguram ca imbracamintea copilului este adecvata si se simte confortabil. Nu uitati: copilul pierde mai usor caldura decat un adult, cu cat e mai mic (si aici ma refer mai ales la cei de sub un an) cu atat se misca mai putin si asta contribuie la pierderea de caldura”, atentioneaza pediatrul.
In mod real nu este nicio problema daca copilul nu este scos la plimbare cateva zile in cazul in care afara sunt temperaturi extreme, tot timpul trebuie sa punem in balanta riscul la care il expunem si beneficiul pe care il obtinem. Daca este scos zilnic afara si doua sau trei zile cat este ger nu va iesi, nu se va intampla nimic grav.
Care sunt beneficiile scoaterii copiilor afara pe ger?
„In sezonul rece apar aglomerari in spatii inchise, supraincalzite si neaerisite, lucru care favorizeaza raspandirea virusurilor si, din acest motiv, numarul virozelor este mai crescut decat in sezonul cald. Copiii care petrec mai mult timp in aer liber, se misca mai mult si sunt mai putin expusi virozelor, petrecand mai putin timp in spatii aglomerate. Virozele nu sunt cauzate de frig, ci de factori infectiosi care se raspandesc mai usor in spatii inchise. Asadar, copilul nu face o viroza doar pentru ca a fost expus temperaturilor extreme”, spune Teodora Catinas, medic specialist pediatru.
Recomandarile pediatrului
Masurile pe care ar trebui sa le luam astfel ca temperaturile scazute sa nu suprasolicite organismul copiilor:
- Sa imbracam corespunzator copilul atunci cand este scos afara (cu un strat de haine mai mult decat ati purta voi in aceleasi conditii meteo),
- Sa stam cu el afara si sa verificam ca hainele nu sunt ude (daca hainele sunt ude, trebuie inlocuite rapid cu haine uscate). Riscul de hipotermie e mai crescut, daca hainele sunt ude si inghetate (copiilor le place mult sa se joace in zapada, lucru care duce destul de repede la udarea hainelor);
- Sa folosim cizmulite rezistente la apa, dar si manusi care protejeaza manutele. Extremitatile sunt cele mai expuse la degeraturi!
- Sa setam limite: copiii sunt atat de atrasi de jocul in zapada incat vor ignora frigul si astfel se poate ajunge la degeraturi. Readuceti periodic copilul in casa pentru a-l incalzi si eventual pentru a-i schimba hainele ude (incaltaminte, sosete, manusi);
- Cat timp stam afara este bine sa incurajam copilul sa se miste. Spre exemplu, daca are varsta la care deja merge, poate sa te ajute sa traga el saniuta decat sa stea asezat pe saniuta si doar sa il plimbi (in felul acesta el nu face miscare si ii va fi frig mult mai repede).
- Daca alegem sa nu-l scoatem in aer liber, atunci ar fi bine sa evitam sa-l ducem in locuri aglomerate si pe cat se poate sa nu intre in contact cu persoane bolnave.
- Hranirea adecvata si spalarea pe maini sunt lucruri arhicunoscute, dar foarte eficiente pentru a evita riscurile de imbolnavire in acest sezon.
Recomandarile OMS privind expunerii prelungite la frig
Oricine poate suferi efecte negative asupra sanatatii cauzate de frig, insa unele persoane sunt expuse unui risc mai mare. Grupurile cele mai vulnerabile includ varstnicii, sugarii, copiii si adolescentii, dar si persoanele care sufera de boli cronice sau de limitari fizice sau mentale.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa fim atenti la simptomele cauzate de expunerea la frig: – Respiratorii: secretii nazale, respiratie dificila, respirație suieratoare, tuse, – Cardiovasculare: durere toracica, aritmie (palpitatii), – Circulatie periferica: modificari de culoare ale pielii degetelor si picioarelor, durere, amorteală, senzatie de gadilare, – Musculo-scheletale: durere, rigiditate, umflare, posibilitate de miscare limitata, furnicaturi, slabiciune muscular, – Dermatologice: mancarime, eruptie cutanata (bubite), piele palida sau rosie, umflaturi.
Potrivit OMS, trebuie sa acordam atentie sfaturilor privind sanatatea publica, previziunilor si avertizarilor meteorologice, precum si actualizarilor de calatorie. De asemenea, trebuie sa purtam imbracaminte adecvata pentru vremea rece, sa consumam mese calde, sa ne hidratam si sa evitam bauturile reci, alcoolul si tutunul. Si, sa nu ezitam sa solicitam sfatul medicilor de familie, mai ales in cazul grupurilor vulnerabile.
Autor: Inga Stoian
Vezi si: Imunizarea prin vaccinare