Mami, tu ii dai copilului o gustare pentru a-l linisti? Iata la ce risc il expui!

Sa-i oferi o gustare unui copil agitat poate fi uneori o modalitate simpla si sigura de a-l linisti. Dar cercetatorii atentioneaza asupra faptului ca acest obicei poate duce la o crestere inutila in greutate in cazul unui copil cu un comportament mai impulsiv. Mami, tu ii dai copilului o gustare pentru a-l linisti? Iata la ce risc il expui!

Cu cat mamele le ofera bebelusilor tot mai des si mai multe alimente cu scopul de a-i linisti, cu atat micutii risca sa se confrunte cu probleme de greutate pe viitor, spun studiile. Deocamdata efectele au fost observate in cazul copiilor cu un temperament impulsiv.

Te intrebi cum ii poti recunoaste pe acesti copii? Sunt hiperactivi, extrovertiti, expansivi, extrem de deschisi spre a incerca lucruri noi, uneori vulcanici si deseori agitati.

Citeste si:  Obezitatea este transmisa genetic?

Un studiu recent a cercetat care este legatura dintre temperamentului unor copii si modul prin care mamele reuseau sa-i calmeze. Copiii au fost monitorizati inca de la varsta de sase luni, iar un an mai tarziu rezultatele au aratat ca micutii care dese ori erau linistiti cu ajutorul produselor alimentare au acumulat o greutate mai mare. Si cel mai des, era vorba despre o greutate inutila, conform sciencedaily.com.

Citeste si: Obezitatea se poate manifesta inainte de 2 ani

“Acesti copii vor simti pe viitor nevoia de a manca mai mult pentru propria lor placere si linistire, decat din simpla nevoie de a se hrani, de foame”, spune Cynthia Stifter, profesor de dezvoltare umana, dar si de psihologie. “Ei se plictisesc cu usurinta pentru ca intotdeauna cauta ceva nou care le-ar putea capta atentia. Daca s-au plictisit si conexiunea dintre mancare si senzatia de bine a fost deja instalata in creier, atunci vor cauta sa manance, nu pentru ca le este foame, ci pentru ca ei cauta o activitate care sa le placa”, a mai spus profesorul de dezvoltare umana.

Copiii impulsivi si hiperactivi au tendinta de a fi mai sensibili in fata “recompenselor”, in comparatie cu ceilalti copii. In acest caz mancarea fiind recompensa, ea le aduce satisfactie, ii bucura, ii linisteste, le aduce acea stare de bine. Acest sentiment facandu-i ca pe viitor sa caute tot mai des aceasta linistire si bucurie…in propria farfurie.

S-ar putea sa te intereseze si: Administrarea de antibiotice bebeluşilor poate favoriza obezitatea

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here