Esti parinte, copilul tau s-a imbolnavit si are nevoie sa fie internat? Atunci ai dreptul legal sa ceri sa ramai alaturi de el pe toata durata spitalizarii. Ai dreptul sa fii prezent la toate procedurile medicale de rutina la care este supus copilul tau. Nu-ti lasa singur copilul in spital, indiferent de ce explicatii iti ofera reprezentantii acelei unitati medicale. Nu te lasa intimidat, cere ca drepturile copilului sa fie respectate. La spital cu copilul? Nu-ti interna copilul singur! Afla aici, care sunt legile pe care te poti baza, ce poti sa faci, dar si care sunt costurile cerute de diverse spitale pentru apartinatori in cazul spitalizarii unui minor.
Citeste si: De ce are nevoie un copil in spital?
In primul rand, conform legislatiei in vigoare, in Romania toti copiii beneficiaza de asistenta medicala asigurata si decontata de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
In al doilea rand, daca ai ajuns cu copilul la spital, esti parintele sau reprezentantul lui legal si este nevoie sa fie internat, nu accepta sa fii separata de copil, indiferent de ce motive/explicatii/presiuni vin din partea cadrelor medicale sau reprezentantilor acelei unitatii medicale.
Daca ti se refuza internarea alaturi de copil, anunta-i ca vei face reclamatie la politie de incalcare a Ordinului 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice, dar si plangere penala cu acuzatia de rele tratamente aplicate copiilor (Art. 197 din Codul Penal).
Cere tratament de urgenta pentru copil (pe care sunt obligati sa-l ofere!), apoi sa va dea in scris refuzul unitatii medicale de a te interna alaturi de copil (motivele pe care le invoca), apoi mergeti la alt spital si urmati aceeasi procedura.
Dupa insanatosirea copilului, poti sa faci o sesizare si la Ministerul Sanatatii, gasesti aici link-ul unde poti completa reclamatia.
Iata suportul legal pe care sper sa-l retii si sa insisti sa va fie respectate drepturile:
Legea nr.46 din 21 ianuarie 2003 drepturilor pacientului:
Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare (Art.3)
Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum si la modul de a le utiliza. (Art 4)
Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic. (Art 6)
Pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala. (Art 11)
Pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si ingrijirilor acordate pe perioada spitalizarii. (Art 12).
Ordin 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice
(1) In cazul copiilor internati in sectiile/compartimentele de terapie intensiva se asigura prezenta cu caracter permanent a unuia dintre parinti, daca se solicita acest lucru.
(2) In cazul copiilor pana la 14 ani internati in oricare dintre sectiile/compartimentele din unitatea sanitara se accepta prezenta unui apartinator permanent, daca se solicita acest lucru.
(3) In cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani internati in oricare dintre sectiile/compartimentele din unitatea sanitar se poate accepta prezenta unui apartinator permanent, cu acordul sefului de sectie/coordonatorului de compartiment. (Art.5)
Citeste si: Greselile majore pe care le fac parintii cand administreaza medicamente copilului
Care sunt costurile internarii parintelui alaturi de copil?
Conditiile de care poate beneficia parintele sau reprezentantul legal pe perioada internarii impreuna cu copilul sunt diferite de la un spital la altul, in functie de prevederile regulamentelor de ordine interioara pentru pacienti ale fiecarei unitati medicale in parte.
Am cautat cateva informatii despre care sunt taxele sau costurile cerute parintelui sau reprezentantului legal atunci cand acesta se interneaza alaturi de copil.
De exemplu, in Bucuresti, potrivit Spitalului Clinic de Urgenta pentru copii “Grigore Alexandrescu”, incepand cu data de 10.05.2021 taxa de spitalizare pentru insotitor este de 25 lei, conform HGR nr. 470/21 aprilie 2021 publicata in Monitorul Oficial partea I nr.428 din 22 aprilie 2021, mai multe informatii poti gasi aici.
In cazul Spitalului Clinic de copii “Victor Gomoiu”, tariful „pentru insotitori copii peste 3 ani este de 14,5 RON/zi. Spitalul dispune de o rezerva cu plata in valoare de 200 RON/zi de spitalizare. In cazul copiilor care prezinta certificat medical pentru dizabilitati, apartinatorul, in conformitate cu legislatia, nu plateste taxa de insotitor, indiferent de varsta copilului”. Mai multe informatii poti gasi aici.
Despre tarifele practicate pentru serviciile decontate de Casa de Asigurari a Municipiului Bucuresti la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, poti gasi aici.
Iata care sunt tarifele pe care le practica spitalele din alte orase din Romania:
La Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, alocația de hrană pentru pacienții minori internați este în cuantum de 20 lei/zi, mai multe aici.
În cazul insotitorilor copiilor bolnavi, tarifele le poti găsi aici.
Potrivit informatiilor oferite pe site-ul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu” Timisoara, “mamele cu copii internati cu varsta peste 3 ani, au obligatia sa achite 20 RON pentru fiecare zi de spitalizare. Mai multe informatii gasesti aici.
Iata care sunt si informatiile prezentate pe site-ul Spitalului de Pediatrie din Ploiesti:
“Copiii cu varsta cuprinsa intre 0 – 3 ani, se pot interna cu apartinatori (parinte, tutore legal, etc. ), care nu trebuie sa plateasca nicio taxa. Mamele care alapteaza sau mamele care au copii cu varsta de pana la 1 an, beneficiaza de trei mese pe zi.
Copiii cu varsta cuprinsa intre 3 – 18 ani se interneaza singuri. In cazul unei situatii speciale, aprobata de medicul sef de sectie, apartinatorul legal al minorului se poate interna cu acesta, cu plata unei sume de 20 lei / zi. Mentionam ca aceasta suma nu include contravaloarea meselor. Mai multe detalii gasesti aici.
La Spitalul Judetean de Urgenta din Vaslui taxa este de 25 de lei pe zi, in timp ce la Barlad este de 20 de lei, potrivit vremeanoua.ro, iar “la Hunedoara, de exemplu, este de 7 lei, la Bistrita, de 20 de lei, suma in care intra si hrana, si cazarea. La Oradea costa aproximativ 33 de lei, bani care acopera masa, dezinfectia si curatenia. Mamele internate in sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Targu Jiu spun ca sunt nevoite sa achite taxa, care aici este de 10 lei pe zi. In caz contrar, copiii stau singuri”, scrie observator.tv.
Atentie! Atunci cand te internezi cu copilul ai dreptul sa asisti la toate procedurile medicale la care este supus copilul, chiar daca ti se spune ca este o simpla” recoltare de sange sau montarea unei branule etc. Ai dreptul sa fii langa copilul tau!
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Asociatia BLONDIE: Copiii bolnavi abandonati in spitale nu mai sunt singuri!