Greselile majore pe care le fac parintii cand administreaza medicamente copilului

Sunt cateva greseli majore pe care le fac parintii atunci cand vine vorba despre medicamentele administrate copilului. 70% dintre parinti pun mai mult lichid decat este recomandat in acele obiecte de dozare specializate, conform rezultatelor unei cercetari. Alte erori majore sunt acelea in care parintii administreaza copilului medicamente in functie de varsta lui si nu in functie de greutate sau nu anunta medicul pediatru de toate suplimentele pe care i le administreaza copilului.

Academia Americana de Pediatrie (AAP) nu mai recomanda medicamente pentru tuse copiilor sub patru ani: „Sistemul metabolic al copilului este mult prea mic si imatur, ceea ce il va face mult mai vulnerabil greselilor medicamentoase”, explica dr. Daniel Frattarelli, medic pediatru si presedintele comitetului privind tratamentul medicamentos al AAP, scrie Parents.

Supramedicatia

Multe dintre medicamente contin aceleasi substante active chiar daca difera simptomele pe care le trateaza. De exemplu, multe dintre medicamentele pentru raceala contin paracetamol sau acetaminofen. Daca ii administrezi micutului medicamente pentru congestie nazala, dar ii dai in paralel si medicamente pentru febra, atunci s-ar putea sa-i dai supradoze de tratament.

Citeste si STUDIU. 60% dintre părinţi administrează medicamente copiilor, fără recomandarea medicului

Exista o lista cu denumirile comerciale si concentratia de dextropropoxifena, singura sau impreuna cu paracetamol/cafeina, cu autorizatie de introducere pe piata in Uniunea Europeana. Nu uita sa i te adresezi unui medic specialist! 

Dr. Frattarelli recomanda sa citesti cu atentie prospectele medicamentelor si sa nu-i oferi copilului aceeasi substanta activa in medicamente diferite, doar daca ai permisiune de la medic.

Parintii uita sa anunte medicul de suplimentele administrate copilului

In SUA, mai mult de o treime dintre copii iau, zilnic, vitamine sau alte suplimente si cel putin 40% dintre parintii acestor copii nu spun acest lucru si medicului pediatru. „Medicii au nevoie sa cunoasca tot ce se intampla cu sistemul imunitar al copilului care intra in interactiune cu orice fel de medicatie”, explica dr. Rainu Kaushal, directorul unui spital de copii din New York.

Sfatul pentru tine, ca parinte, este sa scrii pe o lista tipurile de suplimente, medicamente si dozele administrate copilului si alergiile de care sufera pentru ca pediatrul sa fie la curent cu tot ce se intampla in organismul micutului tau.

Parintii ignora cerintele medicului

Este tentant sa opresti tratamentul antibiotic atunci cand copilul pare sa se fi insanatosit si este o lupta atunci cand trebuie sa i le administrezi din nou. Insa, bacteria poate continua ,,misiunea” si poate rezista medicamentelor daca cel mic nu urmeaza parcursul intreg al tratamentului, precizeaza dr. Kaushal. Daca infectia reincepe, se prea poate ca micutul tau sa o ia de la capat cu un alt tratament medicamentos care poate avea efecte mai severe.

Ca parinte, adreseaza-te medicului si farmacistului daca ai permisiunea de a mixa medicamentul cu alimentele sau de a adauga arome.

Parintii administreaza copilului medicamente pentru alte afectiuni

Potrivit Parents, multi dintre parinti ofera copilului, in timpul calatoriei cu avionul, Benadryl pentru a adormi, dar 10% dintre acesti copii devin mult mai dinamici in loc sa devina somnorosi. De altfel, cercetatorii de la Universitatea de Medicina Georgetown din America au descoperit ca acest medicament cauzeaza hiperactivitate si nu stare de somnolenta.

Citeste si Medicamentele fara prescriptie ii pot fi oferite copilului fara nicio grija?

In 2016, cativa cercetatori au aratat ca medicamentele anticolinergice, printre care si Benadryl, sunt asociate cu tulburari cognitive si cresc riscul de a dezvolta dementa, potrivit CNN, citat de Epoch Times Romania.

Recomandarea ar fi sa ai la indemana jucarii si gustari sanatoase pentru copil atunci cand plecati intr-o calatorie.

Parintii nu tin cont de doza administrata copilului

Lingurile de bucatarie pot contine de la doua pana la de trei ori mai mult lichid decat obiectele de dozaj specializate, se arata intr-un studiu publicat in Jurnalul International de Practica Clinica. Insa, chiar si aceste obiecte specializate pot deveni o problema atunci cand nu esti atent la dozare. Rezultatele unei alte cercetari de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din New York au aratat ca 70% dintre parinti pun mai mult lichid decat este recomandat in acele obiecte de dozaj specializat.

Poti folosi o seringa sau o lingura de dozaj in locul unei cupe de dozaj. „Lingurita si lingura de masa pot arata foarte similar. Daca le amesteci, copilul s-ar putea sa consume de trei ori mai multa cantitate decat cea recomandata”, explica Stuart Levine, farmacist in cadrul Institutului de Practici in Securitatea Medicatiei.

Parintii se joaca uneori „de-a doctorul”

Sa presupunem ca micutul tau se plange ca-l doare in gat, asemenea surorii lui, iar tu ii administrezi si lui medicamentele surorii sale. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca in loc de ameliorarea simptomelor, situatia se poate agrava. „Uneori, copiii care par sa aiba toate simptomele unei infectii cu streptococ, de fapt copilul poate avea mononucleoza infectioasa, iar in acest caz antibioticele pot provoca o eczema groaznica”, avertizeaza dr. Frattarelli. Astfel, indicat ar fi sa lasi diagnosticul in seama unei persoane specializate. 

Parintii administreaza o doza de medicament in functie de varsta copilului in locul greutatii lui

Copiii metabolizeaza tratamentul medicamentos diferit, in functie de greutate si nu de varsta sa. Un studiu al celor de la Colegiul de Farmacie din cadrul Universitatii din Minnesota arata ca micutii obezi metabolizeaza mai repede cafeina si dextrometorfan, doua ingrediente-cheie in medicamentele antitusive, in comparatie cu ceilalti copii. Intotdeauna cere parerea unui pediatru atunci cand vine vorba despre administrarea medicamentelor copilului, tinand cont si de greutatea acestuia.

Parintii nu respecta ceea ce scrie pe eticheta

Atunci cand copilul ia medicamente in mod regulat, cum sunt cele pentru alergii de exemplu, este usor pentru tine sa cazi intr-o rutina sau obisnuinta, administrandu-i micutului aceeasi cantitate de medicamente si neconstientizand ca medicamentul poate a expirat sau poate doza zilnica s-a schimbat o data cu inaintarea in varsta a copilului. Totodata medicii si farmacistii fac uneori greseli atunci cand completeaza si elibereaza retete medicale. Un studiu al celor de la Colegiul de Farmacie Massachusetts arata ca multe dintre erori au aparut din cauza ca denumirile suna sau arata similar.

Ca parinte, asigura-te ca intelegi ceea ce a prescris medicul. Daca nu ai inteles ce presupun denumirile respective, poti verifica reteta pentru a te asigura ca iei tratamentul corect, mai scrie Parents.

Citeste si 3 mituri despre medicamente, raceli si gripa la copii

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here