Intoxicatia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii.
Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar in intoxicatia alimentara, iar primul semn este, de regula, diareea. Semnele unei intoxicatii alimentare apar dupa 3 pana la 16 ore de la consumul alimentelor si constau in greata, varsaturi, balonari, colici abdominale, diaree, dureri de cap, paloare, transpiratii, stare generala alterata si uneori febra. Nu este obligatoriu ca toate aceste simptome sa apara, dar daca o parte din ele apar la intervalul de timp amintit, mai ales dupa o masa mai copioasa, te poti gandi la intoxicatie alimentara.
Exceptand cazurile grave, cand este indicat sa chemi medicul sau copilul trebuie internat de urgenta la spital, intoxicatia poate fi tratata acasa, dar, pentru a vedea unde se incadreaza copilul tau, este indicat, evident, sa pastrezi permanent legatura cu medicul.
Factorii responsabili de cresterea riscului de a dezvolta toxiinfectii alimentare sunt consumul unor alimente sau bauturi nepasteurizate, consumul carnii insuficient preparate, peste sau pui infestat, scoici sau moluste contaminate si insuficient preparate. De asemenea, toxiinfectiile pot sa apara mai des intr-o calatorie sau vacanta.
Copiii au risc de deshidratare
Copiii, femeile insarcinate si persoanele cu boli cronice precum diabetul zaharat au un risc crescut de deshidratare si trebuie urmariti indeaproape, pentru a evita complicatiile care pot surveni. De asemenea, este necesar un consult medical daca varsaturile dureaza mai mult de o zi sau diareea dureaza mai mult de una-doua zile la copilul tau sau daca el are dureri abdominale foarte puternice. In majoritatea cazurilor, simptomele dispar in doua-trei zile si exista o perioada in care nu se administreaza niciun tratament medical si in care medicul urmareste evolutia boli.
Este suficient controlul adecvat al simptomelor precum diareea si evitarea aparitiei complicatiilor, fara a fi necesar un tratament antibiotic. Scopul principal al tratamentului este inlocuirea lichidelor si electrolitilor pierduti prin diaree si varsaturi. Daca deshidratarea este severa si recuperarea electrolitica nu se poate face acasa, trebuie mers la un spital. Pentru a preveni deshidratarea, este recomandat consumul unor siropuri rehidratante pe care le poate recomanda medicul sau farmacistul.
Trebuie evitate bauturile energizante, carbogazoase sau sucurile de fructe care contin prea mult zahar si prea putini electroliti.
In ce consta dieta copilului care sufera de intoxicatie alimentara?
De regula, din cauza simptomelor asociate bolii, copilul va consuma mai mult lichide. Odata cu imbunatatirea starii generale, se poate incepe dieta de tranzitie cu banane, orez, sos de mere (compot de mere proaspat), paine prajita sau biscuiti. Trebuie evitate alimentele condimentate, fructele proaspete si produsele lactate pentru primele trei zile de la disparitia simptomelor.