Meniul de la gradinita

Mamicile sunt destul de speriate cand vine vorba despre mancarea de la gradinita. Mai ales cele care si-au dat copilul in grupa mica cred ca daca cel mic s-a imblnavit, este numai vina gradinitei. Alte mamici le-ar da pachetel de acasa, pentru fi sigure ca nu fac indigestie.

“De cand a inceput gradinita, citesc cu atentie meniul saptamanal, afisat luni dimineata. S-a intamplat deja sa nu coincida ce era scris pe hartie cu ce le punea in farfurie, insa asta am inteles ca din cauza parintilor care ii aduc tarziu pe copii (in felul acesta se organizeaza mai prost alimentarea din magazie sau cofetarie la produsele proaspete). Mai la inceput mi s-a parut ca am zarit in meniu napolitanele, care le-am aflat deja interzise in meniul de gradinita / crese, dar se pare ca s-a indreptat situatia, inlocuind-o cu succses alte produse”, spune Superme.
Deoarece a participat la o sedinta restransa cu comitetele de parinti din fiecare clasa, Superme a aflat ca meniul se poate schimba si in functie de dorintele parintilor. “Asa ca pe viitor se va introduce si supa de galuste, si grisul cu lapte, melcisori cu lapte. Pana acum nu cred ca poate fi vorba de obiceiuri nesanatoase la gradinita, poate doar faptul ca unele doamne le mai dau copiilor 1 bomboana cand sunt cuminti, insa nu e zilnic, deci nu e chiar grav”, crede supermamica.

Mermaid povesteste ca, la gradinita copilului ei, dimineata se da lapte cu cacao si cereale sau ceai cu margarina+gem, salam, brinza, cascaval. La prinz, ciorbita de zarzavat, de pui, de cartofi, cu periosoare, supa cu galuste, cu taitei, smintina cu mamaliguta, mazare, copane la cuptor cu salata de varza, salata orientala, musaca, ghiveci de legume cu carne, piure cu friptura+salata/muraturi, chiftelute cu sos, ardei umpluti, sarmalute, macaroane cu brinza, pilaf cu carne, mincare de pipote si inimi, ciulama, ficatei de pui innabusiti. La o alta gradinita, cam acelasi meniu. “Piticul meu merge la gradinita si iti spun cam ce primesc ei acolo. Dimineata: ceai,lapte, sau lapte caramel cu paine cu gem, finetti, pate sau branza topita. Pe la ora 10: de obicei cate un fruct: banana, strugure, mere etc. La amiaza: supe de zarzavat cu taitei sau galuste, ciorba a la grec, supa de pui cu crutoane, iar la felul II: pilaf de orez cu carne de pui (pulpa sau piept), macaroane cu branza, piure de cartofi cu chiftelute si sos marinat, piure de cartofi cu pulpa de pui, mamaliga cu papricas de pui. Dupa ce se trezesc : fulgi cu lapte gris cu lapte banana, budinca, desert cu ciocolata. Eu zic ca este destul de echilibrat. Nu au primit carne de porc sau cirnat de nici un fel”, spune Cornelia pe forumul Superbebe.

Aranka a aflat ca administratorii gradinitelor vor fi obligati sa ofere meniuri in functie de dorinta fiecarui copil. “Acest lucru este prevazut intr-un ordin al ministrului Sanatatii, care aproba lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor. Actul normativ stabileste, printre altele, si reguli stricte pentru alimentatia copilului prescolar. Printre acestea se numara alimente la alegere in gradinite, dar si asigurarea a cel putin un aliment favorit pentru fiecare copil. Totodata, produsele din meniu trebuie sa aiba culori diferite, pentru stimularea poftei de mancare. Actul prevede ca masa sa fie servita inainte ca unui copil sa-i fie foarte foame, sa fie obosit sau iritat. Masa trebuie incheiata atunci cand copilul s-a saturat, a devenit nelinistit sau nu manifesta interes”, explica Aranka.

Intr-adevar Inspectia Sanitara a inceput controalele si a remarcat ca directorii unitatilor scolare nu au fost instiintati de noile reglementari. Directorii unitatilor de invatamant preuniversitar nu au fost informati de faptul ca Ordinul nr. 1563 privind alimentatia sanatoasa a copiilor si elevilor a intrat in vigoare. In general, in gradinitele cu program prelungit, personalul continua sa nu scoata produsele interzise din alimentatia copiilor. De altfel, cel mai ieftin meniu zilnic pentru un singur copil costa 7,5 lei si include 3 mese, care ar trebui sa asigure 75% din aportul de calorii necesar intr-o singura zi, restul de 15 procente provenind de la cina din familie. “Eu nu am nimic impotriva acestui ordin, dar sa ne spuna si noua ce sa dam copiilor, deoarece lapte, branza si cascaval nu mai au voie, decat degresate”, ne-a declarat directoarea Aurica Nazdravan, de la Gradinita nr. 250.

Pateurile cu branza, napolitanele si biscuitii dati copiilor au fost scosi din meniu, iar personalul gradinitei va servi, de acum inainte, la gustare, numai fructe si prajituri facute in bucataria unitatii. Conform Ordinului nr. 1563, alimentele nu trebuie sa fie bogate in sare, zahar si grasimi. Astfel, valoarea maxima de sare nu trebuie sa depaseasca 15% pe unitatea de produs, procentul de sare continut de aliment nu trebuie sa fie mai mare de 1,5, in timp ce grasimile trebuie sa fie sub 20%, iar numarul de kilocalorii sa fie mai mic de 300.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here